Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
poslovanje

Problemi počeli od 2007., Biondić slabo nadzirao poslovanje

drautin biondić
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/3
13.09.2013.
u 15:00

Dogovor: Renko je pod neobičnim uvjetima davao kredite, pa i one S. Čolaku i I. Mlinaru

Bolje upućeni u povijest poslovanja Centar banke sigurni su da su problemi u toj banci nastali nakon dolaska Frana Renka na čelnu poziciju banke 2007. godine. Prije toga Renko je u banci radio u sektoru investicijskog bankarstva, tada najbrže rastućeg segmenta biznisa u zemlji, a zbog toga ga je i tadašnji vlasnik banke Dragutin Biondić postavio na vodeću poziciju sa željom da se i banka razvija u tom smjeru.

Zaustavio Marinac

Renko je, kažu nam naši sugovornici, vrlo brzo shvatio karakter Biondića kojemu je uvijek bio važan dojam da se nešto stvara i radi pa je stoga i Renko stalno dolazio s novim idejama i planovima iako velik dio njih nije imao nikakvih temelja. Biondić je osoba koja se teško sama odlučuje na nove poteze, ali su mu Renkove ideje bile izazov. Biondić je, kažu nam sugovornici, vjerovao Renku i očito ga zato i nije pretjerano nadzirao. Pa i sada kada bivša uprava proziva prijašnje uprave na odgovornost, djelomično je to i točno. Jer Renko je, primjerice, bio taj koji je navodno davao kredite više na temelju dogovora nego preispitanih vrijednosti osiguranja.

>> S bankom propali i deseci milijuna kuna mirovinskih fondova

Iz tog su vremena i odobreni krediti Slavenu Čolaku i Ivanu Mlinaru, a navodno i još niz spornih kredita. Kada je Ivo Markotić došao u banku, poslovanje je već bilo u dubokim problemima, a krediti postali teško naplativi. Markotić je navodno započeo reprograme, ali je taj posao, kažu nam sugovornici bliski poslovanju, zaustavila nova uprava na čelu s Tomislavom Marincem za kojega tvrde da je poslovanje loše vodio jer iskustva ni u bankarstvu ni u upravljanju dotad nije imao.

Biondić je jedan od rijetkih vlasnika malih banaka koji je uvidio da banka više nema snage bez novog kapitala opstati pa je stoga i dopustio ulazak FGS-a u nju. Alternative je donio novi kapital, no i još veće probleme svom “suvlasniku” – državi i drugim privatnim ulagačima koji nisu u partnerstvu s njima htjeli više ulagati pa je posljedica toga i bila propala nova dokapitalizacija banke, kao i banke J&T, a u konačnici joj je uslijedio i stečaj.

Održavaju ga nekretnine

Prije nekoliko godina Biondić je prodao svoj udjel u Kreditnoj banci, a u Centar banci ga smanjio. Ime mu se veže najviše za Heruc, no on je isto na izdisaju, a financijski Biondića održavaju nekretnine, dok najveću zaradu ima od hotela Ville Dubrovnik. Isti plan gradnje hotela ima i na spornom zemljištu u Istri. Svojevremeno je kupio pa prodao Lipu Mill kako bi došao do atraktivnog zemljišta na kojemu je sagrađen stambeni kompleks. Aktivan je bio i na tržištu kapitala. Njegovi poznanici kažu da je u početku teško prihvatio posao naslijeđen od oca pa je i pitanje koliko mu se dobro mogao posvetiti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije