Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Traže se novi vlasnici

Privatizacija: Devet velikih u novi krug prodaje

Ilustracija
Foto: Daniel Kasap/Pixsell
09.04.2014.
u 14:00

Na bubanj će i više od stotinu tvrtki u kojima država ima manjinske udjele

Privatizirati sva poduzeća osim onih koja su uvrštena na listu strateški važnih za državu cilj je zacrtan planom upravljanja državnom imovinom za ovu godinu koji bi uskoro trebao biti na stolu u Banskim dvorima. No, samim planom nije jasno i u cijelosti predočeno što se sve stavlja u privatizaciju, nedostaju i detalji nekoliko velikih privatizacija tvrtki od posebnog interesa države, te procjene efekata tih procesa.

Neuspjeli natječaji

Izuzme li se već obavljenu privatizaciju Croatia osiguranja, od velikih projekata u dokumentu koji je u proceduru pustio Državni ured za upravljanje državnom imovinom navodi se tako namjera ponavljanja neuspjelih natječaja za prodaju većinskih udjela u Hrvatskoj poštanskoj banci, HŽ Cargu te Croatia Airlinesu, a dovršetak prodaje i dokapitalizacije predviđa se i za kutinsku Petrokemiju.

Pripremu i realizaciju prodaje najavljuje se i za Narodne novine, ali se ne navodi radi li se o prodaji udjela ili će se privatizirati dio djelatnosti tvrtke. Takav slučaj bit će Club Adriatic, za koji je već pokrenuta prodaja turističkog naselja, a najavljena je i prodaja jednog hotela kojim upravlja. Za ACI, koji je u 79-postotnom vlasništvu RH, u planu se najavljuje do kraja godine odabir investitora koji će dokapitalizirati tvrtku, a isti proces predviđen je i za Luku Rijeka, u kojoj država ima 83 posto udjela.

Nije jasan cilj

U oba se slučaja ne navodi na koji iznos povećanja kapitala se cilja i što će biti cilj tih procesa. Luka Vukovar, kojoj je država stopostotni vlasnik, ići će u prodaju, no zasad bez detalja za koliki udjel i kojim modelom.

Osim velikih tvrtki u kojima ima većinske udjele, više od stotinu tvrtki na bubanj će staviti Centar za restrukturiranje i prodaju, u čijem su portfelju uglavnom tvrtke u kojima država ima manjinske udjele. Od njih 559, samo je 37 s većinskim vlasništvom države, no od toga ih je samo devet i raspoloživo za prodaju. Prodavat će se ove godine, ali se ne zna o kojim se točno tvrtkama radi. Iz skupine tvrtki u kojima država ima manjinske pakete, od 522 poduzeća 270 je raspoloživo za prodaju. Planom se predviđa dovršetak prodaje udjela u 25 takvih tvrtki, od čega se 12 vodi javnim nadmetanjem, a 13 preko burze.

>> Petrokemija je ogledni primjer hohštapleraja i mutih poslova

Komentara 4

Avatar Elya iz 🇺🇦 Avdiivke
Elya iz 🇺🇦 Avdiivke
14:09 09.04.2014.

kao i sve do sada, prodat ćemo zadnju "srebrninu" za sitniš strancima

QQ
qqqqqqq
14:35 09.04.2014.

Kako se prodaje tvrtka? Tvrtka? Što znači sintagma, prodat će tvrtku? To je kao da ja kažem da ću prodat svoje ime.

Avatar noemy-no
noemy-no
14:50 09.04.2014.

Ne moze se drzava narodua privatizirati, pokloniti nacionalna bogatstva strancima, a gradjanima ostaviti samo Putovnicu. Treba ih tuziti za zlocin protiv covjecanstva. Veleizdajnike smjestiti u Lepoglavu, jer ovo sta oni rade to samo umnoporemeceni lopovi rade. Mi stalno govorimo kako narodu treba vratiti oteto, a oni prodaju u ostalo. Gradjani trebaju sici na ulice i zaustaviti pljacku Hrvatskoga naroda, jer izgleda da ovi bolesnici nisu uracunjivi, vidljivo su mentalno poremeceni i kao takvi moraju napustiti svoja mjesta. Gradjani trebaju uvesti u Ustav strogu zabranu prodavacine drzavnog bogatstva, jer ovi ce nas ludaci prodati svjetskim mafijasima, postati cemo gosti u svojoj kuci, a generacije sta dolaze ce ostaviti u mutantama, bez metra kvadratnog u njihovom vlasnistvu. Veleizdajnici vlastitoga naroda, samo prije par decenija ovakve su vjesali na pijacama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije