Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rast od 5 posto

Hrvatska je od turizma u 2013. zaradila 7,2 milijarde eura

turisti
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL
01.04.2014.
u 10:44

Nakon rasta prihoda od turizma u prvih devet mjeseci 2013. godine, pozitivan trend nastavljen je i u četvrtom tromjesečju

Prema podacima Hrvatske narodne banke, Hrvatska je u 2013. godini od turizma, odnosno putovanja ostvarila 7,2 milijarde eura prihoda, što predstavlja godišnji rast od 5 posto. Prošle je godine udio prihoda od putovanja u BDP-u iznosio 16,5 posto, što predstavlja rast udjela za 1 posto u odnosu na godinu prije.

– Prošlogodišnji prihodi od turizma premašili su 7 milijardi eura, zbog čega sam izuzetno zadovoljan jer pokazuju jasan smjer razvoja turizma Republike Hrvatske. Rast prihoda od turizma dokaz su kako je ponuda i usluga turističkog sektora sve raznovrsnija, bogatija i kvalitetnija, što se pozitivno odražava i na konkurentnost Hrvatske na svjetskoj turističkoj sceni. Ostvareni financijski rezultati u skladu su s ambicioznim planovima i ciljevima Strategije razvoja turizma, a uz takav tempo rasta uvjeren sam kako će Hrvatska do 2020. godine zaista biti pri vrhu najtraženijih turističkih destinacija u svijetu, rekao je ministar turizma Darko Lorencin te dodao kako velika očekivanja ima i od turističke 2014. godine, posebice u svjetlu svih planiranih aktivnosti i mjera koje se odnose na razdoblje pred i posezone.

Nakon rasta prihoda od turizma u prvih devet mjeseci 2013. godine, pozitivan trend nastavljen je i u četvrtom tromjesečju, u kojem je ostvareno 592,2 milijuna eura prihoda od turizma ili 6,3 posto više nego u istom razdoblju 2012. godine. Također, u četvrtom tromjesečju udio prihoda u BDP-u iznosio je 5,5 posto, što je 0,4 posto više od udjela ostvarenog u istom razdoblju 2012. godine.

>> Ne dajte da vam masovni turizam uništi prirodne ljepote Hrvatske

Ključne riječi

Komentara 9

ST
stefj
12:31 01.04.2014.

Još uvijek neki ne znaju razliku između zarade i prihoda. Dok je u članku dobro navedeno da je to prihod, u naslovu je to populistički i neprofesionalno pretvoreno u zaradu, te baca sjenu na cijeli članak.

DU
Deleted user
12:23 01.04.2014.

toliko je spanjolska samo od kockacrnica zaradila prije 20 godina. Stvarno smo "velicina"!

NE
Nepobjedivi
12:47 01.04.2014.

Zaradila????? Kladim se da svi hoteli i privatni iznajmljivači zajedno, računajući i amortizaciju i otplatu kredita, nisu zaradili ni jedan euro i da su još u gubitku! Zaradila je samo država PDV-om i ubiranjem doprinosa na plaće krpajući tako proračun. Hoće li se itko ikada usuditi izračunati rashode u turizmu pa da se taj mit o zaradi u turizmu napokon raspline? Dok hoteli i privatni iznajmljivači ne budu zarađivali, sve je to samo prodavanje magle.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije