Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HUB o odluci Suda EU o ništetnosti ugovora u CHF-u

Presuda u poljskim predmetima nije primjenjiva na sudske postupke u Hrvatskoj

Tijekom 2018. godine Švicarska je pustila u opticaj nove papirnate novčanice švicarskog franka
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/3
09.09.2022.
u 14:53

Napominju da je to potvrdio Sud EU koji je utvrdio da se Direktiva 93/13 o nepoštenim uvjetima u potrošačkim ugovorima ne primjenjuje, ne samo na ugovorne odredbe koje su odraz prisilnih normi nacionalnog zakonodavstva, nego također da nema primjene Direktive 93/13 na ugovore koji su zaključeni prije stupanja u članstvo Europske unije.

Presuda Suda Europske unije u spojenim predmetima C-80/21 do C-82/21 ni na koji način nije primjenjiva na sudske postupke u Hrvatskoj – komentiraju u Hrvatskoj udruzi banaka odluku o ništetnosti ugovora u CHF-u kod utvrđenih ništetnih ugovornih odredaba u kreditima. Tvrde da je riječ je o posve drukčijem činjeničnom stanju s obzirom na to da su predmet sudske odluke ugovori o kreditu denominirani u CHF-u u kojima je ugovoren različit mehanizam preračunavanja domaće valute prilikom plasiranja kredita i prilikom otplate kredita.

- Osim toga, za razliku od poljskih predmeta na koje se Sud Europske unije referira u spomenutoj presudi, u Hrvatskoj su ugovori u CHF-u sklopljeni prije stupanja u Europsku uniju te je doneseno zakonsko rješenje s retroaktivnim učinkom koje je jasno definiralo sve uvjete konverzije, način obeštećenja potrošača i uspostave istog položaja korisnika CHF kredita s korisnicima eurskih kredita, a povrh toga je bilo obvezno za banke i utemeljeno na načelu slobodnog i informiranog pristanka potrošača – uvjeravaju u HUB-u.

Napominju da je to potvrdio Sud EU koji je utvrdio da se Direktiva 93/13 o nepoštenim uvjetima u potrošačkim ugovorima ne primjenjuje, ne samo na ugovorne odredbe koje su odraz prisilnih normi nacionalnog zakonodavstva, nego također da nema primjene Direktive 93/13 na ugovore koji su zaključeni prije stupanja u članstvo Europske unije. Zaboravili su dodati da se Sud EU zapravo proglasio nenadležnim i pravorijek prepustio nacionalnom zakonodavstvu te će odluku o tome donijeti Vrhovni sud RH.

U HUB-u ističu da je, prema nacionalnim pravilima hrvatskog prava, kontinuitet ugovora, nakon utvrđenja nepoštenosti spornih odredbi, pravno moguć.

- Podsjećamo kako je 94 posto korisnika CHF kredita dobrovoljno konvertiralo svoje obveze u skladu sa Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o potrošačkom kreditiranju iz 2015. Navedenim zakonskim rješenjem banke su u cijelosti snosile trošak konverzije, u ukupnom iznosu od 7,5 milijardi kuna čime je ostvaren jednakopravni položaj dužnika na način da se položaj korisnika CHF kredita izjednačio s položajem u kojem bi bili da su koristili kredit u euru. Imajući u vidu prethodno navedeno, bilo kakvo dodatno obeštećenje jedne kategorije dužnika bilo bi diskriminatorno i narušilo bi zakonom uspostavljenu postojeću ravnotežu – tvrde bankari.

Zaključno, kažu, poljski predmeti te, posljedično, presuda Suda EU u ovom slučaju nije ni u kakvoj korelaciji sa situacijom u Republici Hrvatskoj u vezi CHF kredita. Dodaju da stavovi Suda EU u spojenim predmetima C-80/21 do C-82/21 nisu ništa novo ili drukčije od onog što je Sud EU iznosio u svojim ranijim odlukama te uopće ne bi mogli utjecati na odluke domaćih sudova vezano za ugovorne odredbe. U HUB-u imaju takav stav iako su se hrvatski suci sve češće počeli pozivati na odluke Suda

EU u svojim presudama, a čini to i Vrhovni sud RH, u skladu s usklađivanjem hrvatske legislative s europskom koja joj je hijerarhijski nadređena. Prenošenje odluke Suda EU u HUB-u smatraju manipulacijom s ciljem neprimjerenog i zavaravajućeg utjecaja na javnost i kreiranja dodatnog pritiska na hrvatske sudove.

VIDEO: Uvedene obvezne dvojne cijene: Veći font eura buni potrošaće, a probleme može stvarati i vraćanje novca

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije