Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 97
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Intervju Tomislav Rosandić

Predsjednik Uprave Dalekovoda: Dokazali smo se u energetici i prometnoj infrastrukturi

Rovinj: 14. Weekend Media festival,  panel Što te ne ubije to te ojača
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/2
27.12.2022.
u 09:00

Dalekovod je danas stabilna kompanija, ističe pedsjednik Uprave Tomislav Rosandić

Sa zadovoljstvom možemo reći da smo u konačnici, u 2022. ostvarili sve strateške ciljeve. Ključna je to poruka predsjednika Uprave Dalekovoda Tomislava Rosandića u osvrtu na 2022., u kojoj je Dalekovod okončao PSN iz 2014., a provedenom dokapitalizacijom dobio je novog većinskog vlasnika s više od 75% udjela.

"Iza nas je tri godine iznimno zahtjevnog, ali uspješnog procesa operativnog i financijskog restrukturiranja Dalekovod Grupe, što je rezultiralo i formalnim okončanjem predstečajne nagodbe devet godina ranije od predviđenog roka. Dokapitalizacija u iznosu od 410 milijuna kuna, kao posljednji i najvažniji korak u procesu financijskog restrukturiranja, provedena je početkom godine i to u cijelosti uplatom domaćeg kapitala. U tom je procesu, kroz društvo Napredna energetska rješenja, sudjelovao i Končar koji je danas jedan od značajnijih dioničara, zbog čega se efekti financijskog poslovanja i položaja Dalekovod Grupe konsolidiraju u financijske izvještaje Grupe Končar. Vjerujem da u sinergiji s Končarom u idućem razdoblju možemo postići još bolje rezultate na domaćem i inozemnom tržištu što može imati pozitivne učinke na ukupnu ekonomiju RH. Smatramo naročito važnim u današnjim uvjetima energetske krize da je tako značajan resurs, a time i potencijal, kao što je Dalekovod ostao u rukama domaćeg kapitala."

S kojom poslovnom i financijskom slikom kompanija ulazi u 2023.?

Dalekovod je danas stabilna kompanija koja 75% svojih prihoda ostvaruje na inozemnim tržištima. Djelujemo u dvije vrlo potentne tržišne niše – izgradnja dalekovoda i trafostanica te elektrifikacija željezničkih pruga i opremanje cestovne infrastrukture, koje upravo doživljavaju znatnu ekspanziju koja će trajati sljedećih više od 10 godina. Među malim smo brojem kompanija koje imaju znanje, iskustvo, referencije i potencijal raditi na najzahtjevnijim projektima bilo gdje u svijetu. Pred nama je značajan investicijski ciklus i u domaću energetsku te željezničku i cestovnu infrastrukturu.

Što se može iznijeti oko poslovnih rezultata i uvjeta koji su u 2022. dominantno utjecali na poslovanje tvrtke?

U prva tri kvartala EBITDA grupe iznosi 5,1 milijuna kuna, a najveći utjecaj na takvo ostvarenje imale su okolnosti vezane uz smanjenu natječajnu aktivnosti ključnih kupaca zbog pandemije COVID-19 i izazovi vezani uz rusko-ukrajinsku krizu. Oporavak poslovanja primjetan je u trećem kvartalu 2022. u kojem je realizirano 264 milijuna kuna prihoda uz pozitivnu neto dobit u iznosu 3,6 milijuna kuna. Očekujemo nastavak pozitivnog trenda.

U kojim se sektorima i projektima domaćih kompanija otvaraju nove poslovne mogućnosti za Dalekovod?

Tijekom proteklih godina Dalekovod je svega 25% prihoda ostvarivao na domaćem tržištu, što bi moglo i trebalo biti znatno više, a to ovisi prvenstveno o investicijskoj aktivnosti domaćih investitora. Upravo od HEP-a i HOPS-a očekujemo snažniju investicijsku aktivnost kroz ulaganja u energetsku infrastrukturu s obzirom na funkcionalne potrebe, zahtjeve za kapacitetima prijenosa električne energije, starost određenih segmenata infrastrukture, potrebe prilagodbe u okviru zelene i digitalne tranzicije, ali i nove geopolitičke okolnosti koje usmjeravaju aktivnosti u energetskom sektoru prema samodostatnosti. Dalekovod je potvrdio kvalitetu, stručnost i iskustvo na tržištima zemalja koje su na najvišoj razvojnoj razini, što može i treba biti više nego dovoljan argument domaćim investitorima za povjerenje u realizaciji projekata u energetici i prometnoj infrastrukturi, a koji su jedinstvena prilika hrvatskoj ekonomiji da se razviju novi nacionalni šampioni u djelatnostima vezanoj za te projekte.

Kad je riječ o međunarodnim aktivnostima koje Dalekovod ima na tržištima Europe, što se događa u Njemačkoj i Skandinaviji?

Sjever Europe, Norveška, Švedska, Finska, Njemačka, naročito intenzivno planiraju realizaciju projekata energetske infrastrukture, grade tisuće kilometara nove prijenosne mreže, a tu govorimo o desecima milijardi eura ulaganja u idućih 10-15 godina. Norveški investitor Statnett našoj kompaniji dodijelio je ugovor za izgradnju novog 420 kV voda Aurland – Sogndal ukupne duljine 41 km s ukupno 27 zateznih i 114 nosivih čelično rešetkastih stupova, dok će u Njemačkoj Dalekovod kao podizvođač tvrtke LTB raditi na projektu 380 kV Röhrsdorf – Weida, a to je samo dio aktivnosti. I na tržištima zemalja u regiji prepoznata je važnost sigurnosti i stabilnosti opskrbe energentima.

Kako će se inflacija te moguća recesija odraziti na buduće poslovanje?

Kako poslujemo u sektoru energetike, ne očekujemo pad aktivnosti, nego upravo suprotno, jer osim potreba i važnosti realizacije investicija u energetici koje sam ranije spomenuo, investicije u infrastrukturu imaju i određeni antirecesijski učinak pa smo u tom smislu sigurni da se od njih neće odustajati.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije