Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gospodarski forum u Varšavi

Predsjednik HGK Luka Burilović: Poljski model moramo preslikati na Hrvatsku

Luka Burilović
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
28.01.2016.
u 18:28

– Poljska je prvo ime Europe kada se govori o povlačenju sredstava iz EU fondova i Hrvatska tu može puno naučiti – rekao je tom prigodom predsjednik HGK Luka Burilović

 Više od 150 poljskih i hrvatskih gospodarstvenika susrelo se na gospodarskom forumu u Varšavi u organizaciji Hrvatske gospodarske komore, a u sklopu službenog posjeta predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović.

Ujedno su gospodarske komore potpisale Sporazum o suradnji koji bi domaćim gospodarstvenicima trebao olakšati proboj na tržište  od 85 milijuna stanovnika.

– Ovaj Forum snažna je podloga za jačanje gospodarskih odnosa, zajedničkih infrastrukturnih projekata te suradnje unutar V4 skupine i inicijative „Jadran-Baltik-Crno more“ – kazala je Grabar-Kitarović istaknuvši kako su Gospodarske komore i politika tu da daju podlogu i olakšaju gospodarstvenicima ulazak na nova tržišta, ali ključ gospodarskog uspjeha je u njihovim rukama. 

– Poljska je prvo ime Europe kada se govori o povlačenju sredstava iz EU fondova i Hrvatska tu može puno naučiti – rekao je tom prigodom predsjednik HGK Luka Burilović našalivši se kako mi Poljake možemo podučiti rukometu. Naglasio je da je ovo izuzetna prilika za ulazak na 10 puta veće tržište od hrvatskog. Kao područja moguće suradnje predsjednik HGK ističe sektore energetike, građevine i prometa, prehrambene i farmaceutske industrije, turizma itd.

Posebno je istaknuo važnost izgradnje plinovoda koji bi povezao Jadran i Baltik, LNG terminale, izgradnju željezničkog pravca Rijeka – Budimpešta, jedan od razvojnih prioriteta za koje se planira i potpora iz EU sredstava. Navodi da su upravo ti projekti prilika za mala i srednja poduzeća, a ne samo za velike divove kako se to obično misli, priopćio je HGK.

>> Komora želi preuzeti dio poslova javnih institucija 

>> Burilović: Nestranački stručnjak može biti razborito rješenje u ovoj gospodarskoj situaciji

Komentara 4

TI
tinci7
10:15 29.01.2016.

Svaka čast Buriloviću na ovakvoj inicijativi!!!

PE
Petr@
10:15 29.01.2016.

bavo za gospodarstvenike!! napokon imamo čovjeka koji radi nešto za nas! poljska je odlično tržište za nas

K2
kritičar_2
19:54 29.01.2016.

Čujem,da je u B.Luci otvoreno učilište za brzo učenje engleskog jezika.Preporučam Burilović Luki, da požuri sa upisom na proljetni semestar.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije