Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STudija HNB-a

Pravila EU neće bitno utjecati na hrvatske banke

'18.08.2009., Zagreb - Trg burze, Hrvatska narodna banka, HNB.  Photo: Marko Lukunic/Vecernji list'
'Marko Lukunic/Vecernji list'
06.09.2012.
u 21:00

Rezerve su u hrvatskim bankama visoke, no jedna banka ne ispunjava minimalnu stopu osnovnog kapitala, ime nije otkriveno

EU priprema nova pravila za poslovanje banaka, koja će se odnositi i na Hrvatsku kad postane članica, pa je HNB već simulirao posljedice nove regulative na domaći financijski sustav. Rezultati Studije kvantitativnog učinka prijedloga uredbe i direktive o kapitalnim zahtjevima pokazuju da su rezerve u hrvatskim bankama visoke te pravila EU neće bitnije utjecati na njihov status.

No, jedna banka pala je na testu jer ne ispunjava minimalnu stopu redovnog osnovnog kapitala prema pravilima EU. Ime banke nije objavljeno, ali njezini vlasnici morat će je pod hitno dokapitalizirati. Zaključak je studije će primjena novih pravila zapravo povećati stopu adekvatnosti jamstvenog kapitala u odnosu na postojeću regulativu s visokih 19,2 na 19,7 posto. To je dva i pol puta više od stope koju nalaže EU od 8 posto.

HNB stoga zaključuje da je hrvatski bankarski sustav visoko kapitaliziran. Studija otkriva jedan važan podatak – čak 121 milijarda kuna kredita kod srednjih i velikih banaka osigurana je hipotekama na nekretnine. Stopa gubitaka tih kredita iznosi 3,95 posto kod stambenih nekretnina i 6,07 kod poslovnih nekretnina.

>> Banke oprezne: Prvi put nakon izbijanja krize manje kredita

Ključne riječi

Komentara 1

OB
-obrisani-
07:56 07.09.2012.

Drugim Rijećima , Hrvatske Banke u Stranom Vlasništvu, će i dalje pelješiti Hrvatske Građane po SVIM Pitanjima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije