Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kupovale banke

Potražnja za devizama opet diže tečaj eura prema 7,60 kuna

euri
Foto: DPA/PIXSELL
10.07.2014.
u 10:45

Visoke rezerve daju HNB-u prostor za intervencije, oscilacije unutar okvira

Srednji tečaj eura prema kuni poskočio je jučer na 7,59 i na tečajnici središnje banke nakon što je dan prije vladala velika potražnja za devizama na međubankarskom deviznom tržištu. Analitičari RBA navode da su eure kupovale banke, ali i korporativni klijenti, što je utjecalo na tečaj koji se nije penjao preko 7,60 od travnja ove godine.

Analitičari navode da potražnju za devizama kreiraju banke jer će morati povećavati svoje rezervacije, a u ovo doba godine aktivni su i špekulanti koji love sezonske pikove. U jeku turističke sezone euro u pravilu slabi zbog većeg priljeva deviza. Domaći je tečaj, inače, već dugo izvan fokusa javnosti i ulagača, a promjene od jedan do najviše dva posto prema gore ili dolje vežu se uglavnom uz neke privatizacijske transakcije. Visoke devizne rezerve od 12 milijardi eura ostavljaju središnjoj banci dovoljno prostora za intervencije kod tečaja eura.

Franak posljednjih dana također jača i na današnjoj tečajnoj listi iznosi 6,245 kune za franak, na što domaća potražnja nema bitnijeg utjecaja. Na inozemnim deviznim tržištima tečaj EUR/USD kretao se u uskom rasponu od 1,359 do 1,361 dolara za euro.

>>Štednja građana u travnju pala 1,9 milijardi kuna, novac povlačili i stranci

Komentara 3

Avatar fidelio
fidelio
11:00 10.07.2014.

To je to... naša Vlada je izgleda postigla nemoguće - usred turističke sezone devizni tečaj ni više ni manje nego raste! Fantastično. :)

Avatar Glina74
Glina74
20:17 11.07.2014.

Ako tečaj u sezoni ide na gore znači da nas lažu da dolazi 6% više turista nitko ne dolazi je smo skupi i neljubazni i turiste držimo za mulce . kaže ministar da ove godine došlo već 250.000 korejskih turistaista oni su isto ko Japanci i Kinezi EUROPA u osam dana i kod nas se zadrže najviše JEDAN da i onda dalj za ISTAMBUL a naš ministar nama maže oči da se turisti otimaju da dođu k nama mi smo postali još lošiji nego za Juge kada su samo dolazili srednja klasa iz zapadne Europe kikako da shvatimo da propadamo i naš minstar ima petlje L-------e nam d ima više turista

EV
evropljanin
11:05 13.07.2014.

sta znaci opet? to drze umijetno na visokom kursu. trebalo bi da bude 1euoro 10 hrk.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije