Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Deficit

Poslodavci Rehnu nude svoje mjere za spas proračuna

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
11.02.2014.
u 10:30

Srezati masu plaća i materijalne rashode za 10 posto, ne donositi nove poreze i ne dirati mirovinsku štednju

Hrvatska udruga poslodavaca u četvrtak će u Bruxellesu prezentirati svoje mjere za uravnoteženje proračuna. Potpredsjednik Europske komisije i povjerenik za monetarnu i ekonomsku politiku Ollie Rehn tako će iz prve ruke čuti zahtjeve za rezanje plaća u javnom sektoru i pokretanje gospodarstva smanjenjem poreza, o čemu je HUP-u Hrvatskoj već izvijestio premijera Zorana Milanovića, a potom i cijelu javnost. Podsjetimo, HUP se zalaže za rezanje potrošnje za svih 7,5 milijardi kuna za koliko je nužno smanjiti deficit. Tvrdi da je to moguće postići umanjenjem mase plaća i materijalnih rashoda za 10 posto. Pritom poslodavci traže da se “dobro pretresu rashodi državnog aparata” kako se ne bi rezalo linearno.

Nije protiv Vlade

Lobistička akcija HUP-a nije usmjerena protiv Vlade, kažu nam neslužbeno, ali će biti zanimljivo vidjeti čije će prijedloge – Linićeve ili HUP-ove – Rehn bolje ocijeniti. Vlada je povlačenjem dijela štednje iz obveznih mirovinskih fondova izbjegla zadiranje u plaće i mirovine, ali to ne znači da EK ne očekuje reforme. U Banskim dvorima intenzivno se radi na rebalansu, a plan je već u veljači izdvojiti HZZO iz proračuna, što je jedna od najznačajnijih reformi ove godine. Zadnja riječ Bruxellesa o Vladinu prijedlogu mjera čut će se krajem travnja, a do tada je neizvjesno hoćemo li zbog procedure prekomjernog deficita za dvije godine dobiti nove poreze ili će se javne financije urediti jačom štednjom države.- HUP je dio Business Europea, krovne organizacije poslodavaca u EU, i dobio je priliku izložiti prijedloge mjera za rješavanje problema prekomjernog deficita - kaže Davor Majetić, direktor HUP-a.

Ideje predočili i HDZ-u

Poslodavci su svoje ideje u ponedjeljak predstavili i Predsjedništvu HDZ-a, koji se tijekom godina na vlasti također nije pokazao spremnim na velike rezove. U HUP-u kažu da je posjet HDZ-u pokušaj postizanja konsenzusa o reformama.

>> Milanović od direktora traži odlučne reforme, a osobno ih odbija provesti

Komentara 4

K2
kritičar_2
12:05 11.02.2014.

Koliki izvoz roba i usluga na godinu realiziraju ,HUP-ovci, koji se vrte po našim medijima, prodajući nam maglu.Vjerujem,ni centa.Zato uvoze milijarde dolara,svega i svačega,sumnjive kvalitete.Sada predlažu mjere,po kojima, trebamo postati roblje, doslovno rečeno.Zašto bi ja u Hrvatskoj radio za tisuću dolara, moj kolega u Sloveniji za dvije, a kolega u NJemačkoj četiri tisuće dolara radeći jednake poslove.Neki će reći, produktivnost nas šupa.Točno, slažem se .Zato bi trebalo nogu u guzicu, ovim HUP-ovcima,ali i političarima koji im pušu u leđa.

Avatar Marko232
Marko232
15:04 11.02.2014.

Ja podržavam prijedlog HUP-a o rezanju plaća u državnoj upravi za 10%.

PK
prijebnik.kurac
18:14 11.02.2014.

Sabor, predsjednik Vlada moraju biti placeni po ekonomskoj uspijesnosti drzave. A nasa Hrvatska od 1991. radi sa gubitkom dakle sve vlade, predsjednici I sabornici moraju na MINIMALAC a ovo sto ime je preplaceno neke izvole vratiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije