Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kupnja znanja

Poslodavci nude Vladi: Platit ćemo vam najbolje konzultante

slavko linic (1)
Željko Lukunić/PIXSELL
Autori: Gojko Drljača, Marina Šunjerga
18.12.2012.
u 08:33

Sat rada savjetnika košta 110 kuna po pravilniku, ali ovisno o projektu naraste i stotine puta

Ideja koja je spomenuta tijekom razgovora o predstečajnim nagodbama, kada je Hrvatska udruga poslodavaca ministru financija Slavku Liniću predložila da se angažiraju konzultanti za nagodbe s 30-tak najvećih tvrtki, proširila se i na angažmane u ministarstvima. Večernji list doznaje da je Liniću predloženo da hrvatske kompanije pomognu Vladi financiranjem vrhunskih i vrlo skupih međunarodnih konzultanata.

>> Linić zakopao ratnu sjekiru s HUP-om, sada ga muče sindikati

Tehnička vlada

Naime, više predstavnika hrvatskih poslodavaca spremno je uz Vladu financirati skupe međunarodne konzultante i za šire potrebe Vlade i svih pojedinih ministarstava. Poslodavci procjenjuju da bi
 usluge vrhunskih konzultanata puno pomogle ministrima u vođenju složenih i
 osjetljivih procesa.

Sada ministri trebaju odlučiti žele li ili ne žele stručnu pomoć.
 S obzirom na to da su u Hrvatskoj male šanse za formiranje tehničke vlade zbog izrazite parlamentarne nadmoći Kukuriku koalicije, angažman konzultanata 
mogao bi jamčiti više znanja o nužnim reformskim procesima koje Vlada 
hitno treba otpočeti bez političkih procesa koji bi se otvorili postavljanjem tehničke vlade. Iz Vlade smo dobili potvrdu informacije da se razgovaralo o timovima HUP-a unutar predstečajnih nagodbi, ali isključivo kao jedne nagodbene strane, ali demantiraju da se ikad razgovaralo o angažmanu konzultanata na vođenju projekata unutar ministarstava.

Dio ministara ipak ne bi imao ništa protiv pomoći u obliku znanja neke od prestižnih konzultantskih tvrtki u državi, jer ističu da je “svaka pomoć dobrodošla”. A pomoć konzultanata svjetskoga glasa skupa je igra u kojoj bi država zaista trebala pomoć u obliku privatnog kapitala. Najbolje svjetske konzultantske kuće, tzv. velika četvorka, prisutne su na hrvatskom tržištu, a njihove usluge koštaju od nekoliko stotina pa čak i do 16 tisuća dolara po danu. To je cijena najkompleksnijih poslova, koji uključuju vođenje nacionalnih projekata ili superviziju projekata u internacionalnim kompanijama.

Domaći cjenik konzultanata koji je odredilo Ministarstvo gospodarstva kaže da se sat u bruto iznosu može naplatiti 110 kuna, ali za vođenje investicija plaća se 165 kuna, a za vođenje projekata 245 kuna. Da su cijene ipak puno veće pokazuju angažmani na “clean startu” koji je plaćen ukupno 6 milijuna kuna i cijene usluga savjetovanja za privatizaciju HPB-a, Croatia osiguranje ili monetizaciju autocesta. Ukupno će ta tri projekta koštati 85 milijuna kuna.

Ne treba bježati od pameti

Ne treba bježati od moguće pomoći, komentirao je Ivan Miloloža, predsjednik Vijeća članica HUP-a.

– Nije ni mudrost ni sramota kupiti znanje. Ne treba pritom biti uvredljiv – kaže Miloloža načelno o inicijativi udruge poslodavaca.

Ostaje upitno hoće li Vlada prihvatiti ruku poslodavaca jer se iz prvih neslužbenih informacija može protumačiti da se na cijelu ideju reagiralo emotivno, ovisno o osobnim stavovima i dojmu o vlastitom znanju. Konzultanti savjetuju većinu vlada, a njihovi su angažmani česti pri kreiranju strategija i planova reformi. Zemlja koja je izgubila kreditni rejting ne bi trebala olako odbaciti mogućnost dobrog savjeta.

Komentara 56

Avatar deziderij
deziderij
08:58 18.12.2012.

Čudi me ova ponuda poslodavaca. Zar bi to zbilja učinili nakon glupe i nadobudne Milanovićeve izjave kako oni rade po svom i vjerojatno vide svjetlo na drugom kraju tunela ? Bolje da nađu sposobne i plate ih, ali tek ako uspiju što učiniti a ove nesposobnjakoviče maknuti čim prije.

Avatar dariodario551
dariodario551
08:59 18.12.2012.

Možda bi mi iz HDZa mogli kako pomoći ? Evo ja dajem kredite u EURima uz 10% mjesećne kamate ( u EUR ), zalog Država i nekretnine !

MR
MrNo
18:33 20.12.2012.

Džaba vam novci moji sinovci. Ljepo neki dan jedan čovjek reče da vrhuška ne valja. Nesposobni stranački podobnici vode firme i čemu se onda nadati? Kad politika i ekonomija zamjene mjesto na ovoj našoj svirali onda nam neće trebati ni konzultanata. Dakle HDZ, SDP i ostale stranke MRŠ. Birati ljude a ne stranke i to je to...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije