Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
B. Škregro:

Porez na imovinu tek kada se utvrdi što u njega ulazi

Borislav Škegro
04.05.2010.
u 22:33

S obzirom na to da je 84 posto proračuna fiksirano, a u tek 16 posto se može dirati, program ide u pravcu da i tih 84 posto učini varijabilnim

Iako se o mjerama za oporavak gospodarstva već dosta govorilo, jedan od autora mjera Borislav Škegro još se je jednom na njih osvrnuo na javnoj tribini u organizaciji mjesečnika Banka. Glavni osvrt trebao je biti na oporavak zaposlenosti, no u jednoj je rečenici Škegro odgovorio da će se taj problem riješiti onda kada se pokrenu i čim prije realiziraju mjere iz programa. Ipak, naglasio je činjenicu o velikom broju neaktivnog stanovništva, što zbog prijevremenih mirovina ili raznih beneficija zbog kojih ne trebaju raditi, te potrebu da se te osobe vrate u kategoriju radne snage.

Puno je bilo pitanja zašto se u mjerama ne spominje porez na imovinu ili kapital.

Prije toga, potrebno je definirati što u tu imovinu ulazi – rekao je Škegro. Primjerice hoće li to biti i štednja.

S obzirom na to da je 84 posto proračuna fiksirano, a u tek 16 posto se može dirati, program ide u pravcu da i tih 84 posto učini varijabilnim, nastavio je.

Osvrnuo se i na grčku krizu, a vezano za dio programa koji se odnosi na fiskalnu stabilnost. Naime, istaknuo je, članstvom u EU moramo težiti fiskalnoj disciplini kakvu ima primjerice Njemačka, a to ćemo i uspjeti realizacijom predviđenih mjera u što kraćem roku.

A ako se program provede tada bi i HNB imao više mogućnosti za fleksibilnost u monetarnoj politici, pa tako i tečaju, poručio je odgovarajući na još uvijek neprežaljenje težnje pojedinaca o potrebnom slabljenju kune u odnosu na euro. Kao i većina ekonomista i Škegro tvrdi da takvo što ne bi oporavilo gospodarstvo, te da bi se u tom slučaju ionako cijene vrlo brzo prilagodile euru.

Što se tiče investicija, smatra da od njih ne treba odustajati, ali da prije svakog poteza treba razmotriti koje ceste ili autoceste graditi i kojim tempom.

Ponovio je da su mjere dobre i da ih ne treba kritizirati, a na to će pravo imati samo onaj tko ponudi alternativni program.

- Dok god netko ne izađe s alternativnim programom neka ovaj ne ruši – poručio je.

Komentara 6

UK
Ugo Kajvez
09:13 05.05.2010.

Goni se škegro, ti si jedan od glavnih i odgovornih koji su nametnuli neoliberalizam hrvatskoj poslije rata ................. i treba ti se suditi zbog toga ........

DU
Deleted user
23:16 04.05.2010.

Škegro je tipičan razarač odnosno pas koji ujeda i mimo naredbe svog gospodara. Zapazite da se strmeknuo rating Jadranke Kosor od momenta kad je osvanuo Škegro sa svojim znanim drapačkim teorijama u njenoj blizini. Škegro je teško probavljiv sa svojim samodopadnim, bahatim stilom u medijima i to onda ljudi projiciraju na \"gazdu\" (nekoć Tuđman, danas Kosor). Da se vratim na temu - porez na imovinu u hrv. slučaju znači praktički porez na nekretnine što bi destabiliziralo pol. scenu RH i nema valjda (!?) glupana koji bi to uveo prije nego što uđemo u EU i kad to bude nužnost. Naime, preko 3/4 Hrvata i Hrvatica ima nekretninu (jednu ili više, cca 250 000 vikendica!) u posjedu i ako bi se na to primijenilo klasičnu poreznu formulu (godišnja rata poreza = 0,5 do 1 % vrijednosti nekretnine kao što je slučaj primjerice u Belgiji i još nekim državama), nastalo bi strahovito nezadovoljstvo puka jer mnogi soc. slojevi su stekli jedino stan (ili kupili ili via stanarsko pravo u bivšoj epohi) odnosno izgradili kuću i kad im na to zviznete porez u Škegrinom bezdušnom stilu, sanjat će kolektivnu osvetu na idućim izborima, zar ne? Osim toga, to bi poremetilo minimalne plaće i troškove života jer ako prosječna nekretnina stoji 100 tisuća eura, onda godišnje za to treba izdvojiti 500 do 1000 eura na ime tog poreza - a mnogi koji imaju mizerne mirovine to ne bi mogli ili čak to ne bi mogli ni oni koji zarađuju par tisuća kn na mjesec jer ionako žive na \"rezervi\". Škegro je one way ticket Kosor za silazak s vlasti!

8R
8run0
01:00 05.05.2010.

O ministru financija možete razmišljati sa privatne razine ili sa društvene i državne razine.. Ako razmišljaš samo kroz svoj đep i na kratki rok onda je svatko ko ti uspije nešto naplatit loš. Ako razmišljaš kao dio cjeline i kažeš ako ima manje lopova koji sišu novce ne opravdani i više onih koji plaćaju poreze onda čemo svi zajedno plaćati manje i biti zadovoljniji. Škegro je jedino što je do sada valjalo u ministarstvu financija. Uveo je PDV. Svima 22% svima jednako. Jednostavno za obračunati jednostavno za kontrolirati. Uveo je dvije stope poreza na dohodak i jednu jedinstvenu stopu poreza na dobit. Opet jednostavno jasno i efikasno. Sve što su nakon toga radili je bilo loše i po sustav destruktivno. Ovo što mirkogrizzly piše je istina. Ali zbog toga je masa neketnina izvan tržišta. Zbog toga se državi ne žuri sa rješavanjem problema katastra i vlasništva. Koliko bi pale cijene stanova kod nas kada bi se uveo porez na imovinu? Koliko bi manje bilo socijalnih slučajeva koji u vlasništvu imaju stančuge od po 200 m2 u centru. I sl. I zamisli sirotog umirovljenika koji je DOBIO stan u kojem živi cijeli život i u isto vrijeme ima viksu na moru. Da li je on siroti? Pa ako se iznajmljujući viksu sve te godine ( na crno ) i u činjenici da je stan dobio nije osigurao za do kraja života onda je oprosti kreten.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije