Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
poduzetne žene

Porastao broj žena poduzetnica: 'Pedantnije smo, više radimo pa su nam i rezultati bolji'

Nedeliš?e: Proizvodnja jastuka Pospanko u pogonima tvrtke Bernarda d.o.o.
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/3
25.05.2022.
u 10:30

Menadžericom godine u poslovnoj 2021. proglašena je Martina Puljić, predsjednica uprave tvrtke Pleter usluge, a najboljom poduzetnicom u socijalnom poduzetništvu proglašena je Jasna Grubišić, osnivačica i ravnateljica Dječjeg vrtića Sunce.

Pobornica sam razmišljanja da treba slušati srce i unutarnju intuiciju. Treba imati hrabrost, snagu i energiju, pa ako je netko poduzetništvo zamislio kao svoj životni put, neka krene - kaže nam Ornela Šupe, vlasnica servisa za čišćenje Bubamara koja je u Šibeniku izabrana za poduzetnicu godine na konferenciji u organizaciji Hrvatske udruge poslovnih žena Krug. Počela je, dodaje, prije desetak godina s jednim radnikom.

Pomoću poticaja za samozapošljavanje od oko 26.000 kuna otvorila je servis za čišćenje znajući da za njime ima potrebe u turistički razvijenom kraju punom apartmana i soba za iznajmljivanje, a kasnije je sa suprugom otvorila i taxi službu, postavši prva žena taksistica u svom gradu.

- Lakše mi je danas nego kad sam počinjala jer imam više iskustva, ali i nekoj novoj ženi je svakako sad lakše krenuti u biznis jer je sve više žena poduzetnica koje rado pomažu jedna drugoj, pa i preko udruge kao što je Krug - napominje.

Spore promjene

Što, pitamo je, misli o uvođenju eura?

- Optimistična sam, svejedno je koja je valuta, glavno da ima novca. Vjerujem da će turistima biti lakše kad ćemo imamo istu valutu jer neće morati preračunavati kune u eure i obrnuto. Pozitivno gledam na uvođenje eura i vjerujem da nam vlada želi dobro - zaključuje Ornela, dipl. inženjerka prometa.

Menadžericom godine u poslovnoj 2021. proglašena je Martina Puljić, predsjednica uprave tvrtke Pleter usluge, a najboljom poduzetnicom u socijalnom poduzetništvu proglašena je Jasna Grubišić, osnivačica i ravnateljica Dječjeg vrtića Sunce.

Analiza FINA-e pokazuje da je od 2011. do 2020. godine, udjel poduzetnica, vlasnica ili osnivačica trgovačkih društava lagano rastao, izuzev 2015. godine. Udjel tvrtki u kojima su isključivo žene osnivači kretao se od 18 posto u 2011. godini, do 22 posto u 2020.

23.05.2018., Zagreb - Hrvatska udruga poslovnih zena Krug povodom Svjetskog dana poduzetnica dodjelila je nagrade. Gordana DeranjarPhoto: Marko Lukunic/PIXSELL
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Udjel ženskog poduzetništva u ukupnom broju trgovačkih društava (žene poduzetnice i mješoviti osnivači) te 2020. iznosio je 31,7 posto. Prema vlasničkom udjelu, promatrano po područjima djelatnosti, žene poduzetnice prevladavaju u području ostalih uslužnih djelatnosti s 58,5 posto udjela u ukupnom broju poduzetnika. Prema županijama, udjel trgovačkih društava koja su isključivo u vlasništvu žena najveći je u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji (24,4 posto), i tamo od 2067 tvrtki 505 vode isključivo žene. U apsolutnom iznosu prvi je dakako Zagrebu (10.228). Udjel žena poduzetnica najniži je u Brodsko-posavskoj županiji (19,1%).

- Analiza podataka iz godišnjih financijskih izvještaja prema rodnom kriteriju pokazala je da se stanje sporo mijenja, unatoč poticajima razvoju ženskoga poduzetništva, srednjoročnim strategijama razvoja i nastojanjima da se žene u većoj mjeri uključe u područje biznisa koje još uvijek, u velikome dijelu, pripada muškom dijelu stanovništva – zaključili su analitičari FINA-e.

Glavna tajnica HGK-a Marina Rožić ističe da je u Europskoj uniji okvirno zaposleno manje od 30 posto žena, a manje od 30 posto među njima su poduzetnice. Ako gledamo članstvo u nadzornim i upravnim odborima, Norveška vodi s više od 40 posto žena, dok je Hrvatska u donjoj polovici liste.

Ključni problemi u poduzetništva žena su značajna podzastupljenost u poduzetničkim aktivnostima, u zaposlenosti i vlasničkoj strukturi poduzeća i obrta te manja ulaganja u razne aktivnosti za jačanje poduzetništva žena. Roditeljstvo i briga o starijima još uvijek su, tumače, među glavnim razlozima slabije uključenosti žena na tržište rada. Žene još uvijek imaju veću ulogu u vođenju obiteljskog života, a uvriježen je i stav da se karijera ne može uskladiti s majčinstvom.

Drugi najveći problem je, napominju, u tome što samozapošljavanje i upravljanje vlastitim poduzećem žene još uvijek ne prepoznaju kao dobru priliku za izgradnju karijere.

Dostupnije informacije

Ekonomski stručnjaci ističu da je radno mjesto koje otvori žena poduzetnica sigurnije jer su te tvrtke manje i zatvaraju manje radnih mjesta, pokazalo se da žene vode veću brigu za zaposlene, kvalitetu i međusobne odnose, više podupiru zaposlene u njihovim ambicijama i više ulažu u obrazovanje... Bankari napominju da žene poduzetnice izabiru manje poslovne planove i manje riskiraju.

10.09.2020., Zagreb - Panel na konferenciji Poduzetnicki mindset koji je moderirao Boris Trupcevic. Bernarda Cecelja (Bernarda). rPhoto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

- Ženama je danas lakše u poduzetništvu zbog digitalne transformacije. Puno informacija mogu dobiti preko interneta, a kad sam ja počinjala, 90-ih godina, trebalo je puno više fizičkih kontakata i bilo je teže doći do klijenata. Umrežavanje mladih poduzetnica je velika pomoć - kaže Bernarda Cecelja, vlasnica tvornice madraca Bernarda u Pušćinama. I kamate za kredite su danas povoljnije nego prije 20-ak godina. Smatra da je 30-ak posto žena u poduzetništvu premalo.

- Voljela bih da se više angažiraju jer su pedantnije, strpljivije, više rade i više se trude kad si nešto zacrtaju kao cilj. I rezultati su im bolji - dodaje Cecelja koja je u samostalni biznis krenula s 45 godina. Danas zapošljava oko 250 ljudi, ima 70 godina i ne planira u mirovinu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije