Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
anketa ek-a

Pola obrtnika u Hrvatskoj ne plaća PDV na vrijeme

'29.11.2012., Zagreb - U Banskim dvorima odrzana je redovita sjednica Vlade RH.  Photo: Patrik Macek/PIXSELL'
Patrik Macek/Pixsell
02.05.2013.
u 14:30

Zakon: Obrtnici podržavaju izmjene, a najvažnije im je da više neće morati odgovarati cjelokupnom imovinom za dugove.

Obrtnici teško plaćaju porez na dodanu vrijednost pa je argument da bi plaćanje tog poreza po izdanoj fakturi bilo pogubno za obrtnike – legitiman. Da je tako, pokazali su rezultati ankete koju je provela Europska komisija u sklopu programa "Uklanjanje administrativnih barijera" na uzorku 2000 obrtnika.

Pravo na naknadu

Anketa je pokazala da je u prošloj godini većina obrtnika imala problema s plaćanjem PDV-a. Tako je njih 52 posto barem jednom imalo problema podmiriti porez, dok 15 posto stalno ima problema s PDV-om. Zanimljivo, na drugom su kraju oni koji nikada nisu imali problema s plaćanjima, a njih je prema anketi 37 posto. Anketa je provedena uoči donošenja novog Zakona o obrtu koji će biti predstavljen na idućoj sjednici Vlade. Anketa je pokazala da obrtnici podržavaju izmjene zakona, a da im je najvažnije da neće više morati odgovarati cjelokupnom imovinom za dugovanja i da imaju pravo uplaćivati doprinose za zapošljavanje pa u slučaju gubitka posla imaju pravo i na primanje naknade za nezaposlenost.

Propis, koji će se donositi po redovitoj proceduri, i prije konačnog prijedloga među obrtnicima je izazvao podjele. Prijepor su izazvale odredbe koje se tiču Hrvatske obrtničke komore, kojoj zakon ukida dio samostalnosti i nalaže puno transparentniji rad. Naime, nalaže se da se predsjednik HOK-a bira izravno po načelu jedan čovjek jedan glas, da se komorski doprinosi smanje i da HOK mora podnositi izvješća o svom radu Saboru.

74 posto bez HOK-a

Samo je devet posto ispitanih obrtnika protiv izravnog izbora predsjednika svog udruženja, a 74 posto obrtnika kaže da nikada nije koristilo usluge HOK-a.

Većina njih, točnije 55 posto, nikada nije razgovarala s predstavnicima komore, a polovica obrtnika zadnji je put koristila neke od usluga HOK-a prije više od dvije godine. Inače, 83.078 obrtnika za komorski doprinos godišnje uplaćuje više od 100 milijuna kuna i time financira komorski sustav s oko 400 zaposlenih. U centrali u Zagrebu radi 50 ljudi, koji su dobro plaćeni, a neslužbeno se doznaje da predsjednik komore ubire više od 10.000 kuna naknade za svoj rad. Sustav čini i niz podružnica koje zapošljavaju oko 350 ljudi.

>>Kolaps porezne politike: Ni PDV ni fiskalizacija ne krpaju rupe

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije