Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HUP-ov radni ručak

Poduzetnici poručili Mirandu Mrsiću: Dajte nam optimizma

Igor Kralj/PIXSELL
21.05.2014.
u 21:51

Ministar poduzetnicima najavio redefiniranje beneficiranog staža i obavezu zapošljavanja invalida na temelju kvota

Približno 31 tisuća nezaposlenih koristila je u prva četiri mjeseca neku od mjera aktivne politike zapošljavanja. Najzastupljenije je stručno osposobljavanje za rad, samozapošljavanje i javni radovi koji se šire i na područja koja su zahvaćena poplavama, kazao je ministar rada Mirando Mrsić na radnom ručku HUP-a s poduzetnicima. Počeo se smanjivati priljev novonezaposlenih na burzu, a u prva četiri mjeseca došlo je do oporavka zapošljavanja u prerađivačkoj industriji, trgovini, turizmu i građevini.

– Jedino nas optimizam može izvući iz ove krize. Loše bi bilo da nakon prve solidarnosti koja se pokazala u društvu vezano uz poplave krene etiketiranje tko je više kriv i tko je više dao. Znamo da se rashodi države neće smanjivati, a da bismo ih pokrili, treba nam optimizam koji čini dodanu vrijednost svake ekonomije – kazao je Petar Lovrić, predsjednik HUP-Udruge malih i srednjih poduzetnika koji su ministru postavljali vrlo konkretna pitanja vezana uz tržište rada. Neki su tražili da se tvrtkama dopusti zapošljavanje radnika na nekoliko sati dnevno na ugovor o djelu jer je prema tumačenju Ministarstva takav oblik rada dopušten samo u javnom sektoru. Ministar je najavio da će o tome razgovarati sa socijalnim partnerima, jednako kao i o utvrđivanju minimalne satnice po uzoru na zajamčeni minimalac. Privatnike u zdravstvu muči proširenje granskog kolektivnog ugovora i na njih, na što je ministar odgovorio da se ta obaveza odnosi samo na one bolnice i ustanove koje većinu svojih prihoda ostvare od ugovora s HZZZ-om.

– Država će poštovati svoje obaveze prema radnicima, a privatne ustanove nitko ne tjera da potpisuju ugovore s HZZO-om – odgovorio je Mrsić. Najavio je redefiniranje beneficiranog staža, obavezu zapošljavanja invalida na temelju kvota, pojednostavnjivanje troškova zaštite na radu i moderan Zakon o radu koji će omogućiti lakše zapošljavanje.

>> Mrsić: Istražujemo plaća li Mirna obveze

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije