Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Košarica

Podravka odbila OTP-ovu ponudu, izgledna tužba

'jurcic_PXL_UNU_100831'
''
28.10.2010.
u 19:00

Idući tjedan još jedan krug pregovora u Budimpešti, za dionice navodno zainteresirani mirovinski fondovi

Kao što se i očekivalo, Podravkin Nadzorni odbor jučer je poslao "odbijenicu" mađarskoj banci OTP na njihov zahtjev da koprivnička kompanija preuzme 10,64 posto vlastitih dionica.

Na potezu OTP

Put opcija, koju je OTP aktivirao prije nekoliko dana na temelju ugovora s Podravkom iz ožujka prošle godine, tako će ostati nerealizirana. Već dulje izvori bliski menadžmentu koprivničke kompanije objašnjavaju da bi se uprava našla u zoni nezakonitosti ako bi prihvatila to rješenje jer Podravka nije imala dostatnu dobit niti je odredila rezervaciju novca kojim bi uopće mogla kupovati dionice.

Osim toga, u svome trezoru već ima oko tri posto vlastitih dionica, pa bi se s OTP-ovim paketom taj postotak popeo na više od 13, a Zakonom o trgovačkim društvima kao maksimum u trezoru određeno je deset posto dionica.

Ipak, iz mađarske vizure to su interni Podravkini problemi, koji se ne spominju u međusobnom ugovoru. Neslužbeno se doznaje da će se idući tjedan u Budimpešti obaviti još jedan krug pregovora, no sve se u ovome trenutku svodi na to je li OTP spreman svoje ugovorno pravo da Podravki proda njezine dionice po cijeni koja je trenutačno mnogo viša od tržišne istjerati sudski.

Ne negiraju interes

U ovome trenutku to je najizgledniji razvoj događaja, a obje strane ne skrivaju adute koje bi u tome slučaju bacile na stol.

Mađarski se svodi na legitimnost ugovora koji je potpisao bivši šef uprave Zdravko Šestak, a u tome je trenutku imao sve pravne ovlasti da to učini.

Podravka bi pak u slučaju spora svakako ustvrdila kako je taj ugovor predmetom pravosudnog postupka u Hrvatskoj, a vjerojatno i upozorila na to da je OTP sudjelovao u obmani HNB-a kad je Podravka u Mađarskoj otvarala depozitni račun.

Ipak, na margini "natezanja" između dviju strana nedavno se pojavila informacija kako su, umjesto Podravke, OTP-ov paket spremni otkupiti obvezni mirovinski fondovi. Ljubo Jurčić, šef Podravkina NO-a, takvu mogućnost nedavno je nazvao "čistom špekulacijom", no to još ne znači da nije izgledna.

Iz miljea mirovinaca zasad nismo dobili potvrdu, ali ni negaciju njihova interesa za taj paket.

Komentara 6

UK
Ugo Kajvez
21:43 28.10.2010.

\" .... i upozorila na to da je OTP sudjelovao u obmani HNB-a .......... \" . Kao što sam prije rekao, OTP treba KAZNITI zbog sudjelovanje u svijesnoj PLJAČKI !!!!!!!!!! ............

VI
vidovit
06:27 29.10.2010.

imaju ukrađenu robu za koju zna cijela Europa i nemogu nikom prodati .Pošto gube ugled iz dana u dan poruka našim pregovaračima .Sad im ponudite 290kuna po dionici.Pošto smo mi Podravkaši \"JAMCI\" a za to nismo ni znali neka gospoda daju i nama kredit za otkup naših dionica. na 20 ili 30 godina .Za sad nam nije u interesu da banka ode u stečaj.S poštovanjem Valter.

FR
friz
20:00 29.10.2010.

OTP banku kazniti???To je NEMOGUČE !!!Pa njezini su stvarni vlasnici obitelj Rotschild,isto kao što su i stvarni vlasnici MOL-a, a ne nikakvi Mađari.Pametno je ovime sve JASNO,a budala to nikad neće moći svhatiti jer nema \"znanja\" da to razumije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije