Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Utjecaj PDV-a

Plavoj Laguni i Valamaru prihodi pali, a dobit rasla

Hoteli
Foto: Grgo Jelavić/Pixsell
03.11.2014.
u 12:30

Vodeće kompanije napominju kako bi imale znatno veći prihod bez podizanja međustope PDV-a s 10 na 13% te gotovo 100-postotnog rasta vodne naknade

        Iako je nekoliko vodećih turističkih kompanija poput Maistre, Luburnia Riviera Hotela ili zadarskog Turisthotela u ovoj godini uspjelo ostvarilo porast prihoda i dobiti, kišna godina i dodatan pad na ruskom tržištu donijeli su minus u prihodu najvećim kompanijama poput Plave Lagune ili Valamara, pokazali su rezultati poslovanja u prvih devet mjeseci.

Vodeće kompanije napominju kako bi imale znatno veći prihod bez podizanja međustope PDV-a s 10 na 13% te gotovo 100-postotnog rasta vodne naknade. Prihodi od prodaje Valamaru su rasli tek 1,7% u odnosu na isto razdoblje lani, s tim da je utjecaj PDV-a težak 30 mil. kn. Konsolidirani ukupni prihodi grupacije iznose 1,03 mlrd. kn, 5,9% manje nego lani.

Valamar je ostvario konsolidiranu dobit 218,3 mil. kn, uz operativnu dobit 225,7 mil. kn, a na rast dobiti utjecale su smanjene stope amortizacije s učinkom od oko 25 mil. kn. Plava Laguna ostvarila je 570 mil. kn prihoda, 15% manje nego lani, uz rast dobiti od oko 2%.

U Arenaturistu povećanje prihoda zahvaljuju obnovljenom hotelu Belvedere. Unatoč lošim prosječnim brojkama Kvarnera, opatijskom LRH prihod je porastao 10%, uz rast dobiti od oko 50%. U zadarskom Turisthotelu također ističu porast davanja državi kao otegotnu okolnost u poslovanju, iako su uspjeli povećati bruto dobit 9,3% u odnosu na lani.     

>> Svaki treći ugostitelj, agencija, marina... ljetos u prekršaju

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije