Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Papuga u HPB, Breuer napušta T-Mobile, Steinbichler Zabu

Marinko Papuga
import
06.06.2006.
u 19:00

Marinko Papuga, donedavni čelnik Zagrebačke burze, novi je izvršni direktor sektora investicijskog bankarstva Hrvatske poštanske banke te su se netočnima pokazala nagađanja da će preuzeti menadžersku poziciju u zagrebačkom gradskom holdingu.

Papuga je diplomirao organizaciju poslovanja na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1986. godine. Od 1987. do 1991. bio je zaposlen u Privrednoj banci Zagreb, prvo u odjelu kreditiranja poduzeća, a potom u odjelu investicijskog bankarstva. Generalni direktor Zagrebačke burze postao je 1991. i burzu vodio čak 15 godina. Licencirani je broker, a donedavno je bio zamjenik predsjednika Federacije euroazijskih burzi i član njihova Izvršnog odbora. Sudjelovao je i u radnoj skupini Vlade za izradu zakona o objedinjavanju nadzornih institucija nebankarskog financijskog sektora.

Vođenje investicijskog fonda za nekretnine Terra Firma preuzela je Dolores Pušar, zamijenivši na toj funkciji Mladena Ivančića. Upravljat će i fondom Terra Mediterranea te istodobno biti i predsjednica uprave pulskog Terra Investa, koji djeluje u njegovu sastavu. Ivančić ostaje vanjski suradnik Terra Firme. Dolores Pušar iskustvo je stekla kao direktorica savjetodavnog centra Erste banke u Puli, a prije toga vodila je pulsku poslovnicu Riječke banke. Fluktuacija kadrova nastavlja se u Jadranskim luksuznim hotelima iz kojih odlaze Michael Wieser, direktor Bellevua, te Gianni Malerbe, direktor Dubrovnik Palace hotela.

Vođenje Palacea preuzet će privremeno Luce Baća, dosadašnja direktorica marketinga i prodaje u Hilton Imperijalu. Udruga poreznih savjetnika i pomagača promijenila je ime u Udrugu poreznih stručnjaka te u članstvo uključila pravne osobe. Na mjesto novog predsjednika izabrali su Dražena Nimčevića, poreznog stručnjaka s dugogodišnjim iskustvom u poreznom savjetovanju u revizorskim tvrtkama i gospodarstvu.

Nadzorni  odbor Zagrebačke banke razriješio je dužnosti člana uprave Aloisa Steinbichlera. Steinbichler je bio je član uprave Zabe od 2003. godine, zadužen za upravljanje rizicima. UniCreditu se pridružio u srpnju 2001.., a do dolaska u Zagrebačku banku, bio je odgovoran za korporativno poslovanje  i  međunarodne odnose u UniCreditovu sektoru Nova Europa. Prije prelaska u UniCredito, bio je član uprave Bank Austria Creditanstalt-Internationala, sa sjedištem u Beču. Prema neslužbenim izvorima, Steinbichler prelazi u bačku banku Bawag, jednu od najjačih u Austriji.

T-HT grupa prošlog je tjedna uvela dvije značajne kadrovske promjene u vlastitoj upravi. Tvrtku je, naime, nakon četiri godine napustio Wolfgang Breuer, član uprave i predsjednik uprave T-Mobile Hrvatska. Za njegova je mandata T-mobile učvrstio svoju vodeću poziciju među mobilnim operaterima, a 42-godišnji Breuer nove će poslovne izazove potražiti u Rusiji. Točnije, odlazi na mjesto glavnoga tehničkog direktora u MTS, vodećeg mobilnog operatera koji ima više od 60 milijuna korisnika.

Breuerove je poslove iz domene uprave Nadzorni odbor T-HT-a i T-mobilea Hrvatska privremeno dodijelio Ivici Mudriniću, predsjedniku uprave, a njegove će dužnosti privremeno obnašati Božidar Poldrugač, član uprave i glavni izvršni direktor za tehniku T-Mobilea.
T-HT je u svoju upravu uvrstio i Irenu Jolić-Šimović, a dolazi na mjesto glavne direktorice za ljudske resurse, od 1. kolovoza. Ivani Šoljan, pak, članici uprave i glavnoj izvršnoj direktorici za T-com, produljen je mandat još četiri godine.


Dobitnik: Željko Čović

Nakon peripetija s Actavisom, Plivi je konačno stigao poželjniji ženik. Američka tvrtka Barr Pharmaceuticals nudi upravi prihvatljivijih 2,1 milijardu dolara, smanjuje pritisak Islanđana te povoljno utječe na cijenu dionica koje konačno rastu. Barr je već napravio dubinsko snimanje poslovanja Plive.


Goranko Fižulić

Odjeću u hrvatskim trgovinama već šestu godinu nitko ne kontrolira. Još 2000. ukinuta je Naredba o tekstilnim proizvodima iz uvoza koji u prometu moraju imati svjedodžbu o kvaliteti. Slučajno ili ne, naredba je iznenada ukinuta za mandata Goranka Fižulića, tadašnjeg ministra gospodarstva, a ujedno i vlasnika Magme, tvrtke koja je među najvećim domaćim uvoznicima iz Kine.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije