Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 111
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istraga

Panika na Wall Streetu: Kriva je Grčka, ali i trgovinski sustav?

burza
AFP
07.05.2010.
u 08:23

Grčka dužnička kriza izazvala je mahnito trgovanje na američkoj burzi, no čini se da je pogreška u trgovinskom sustavu kumovala srozavanju indeksa do razina nezampćenih još od 1987. godine.

Panika je zavladala newyorškim Wall Streetom nakon što je jučer Dow Jones indeks rekordno potonu 9 posto, pa se potom digao, a trgovanje završilo u minusu 3,2 posto u odnosu na prethodni dan.

Naime, grčka dužnička kriza izazvala je mahnito trgovanje, no čini se da je pogreška u trgovinskom sustavu kumovala srozavanju indeksa do razina nezapamćenih još od 1987. godine. U jednom trenu činilo se da je pri trgovanju izbrisan jedan bilijun tržišne vrijednosti. Upravo stoga danas u zatvorenoj istrazi Komisija za vrijednosne papire SEC pokušava odgonetnuti što je sve pridonijelo kolapsu tržišta.

S&P 500 završio je trgovanje s padom od 3,24 posto, dok je Nasdaq indeks potonuo 3,44 posto. A VIX indeks Čikaške burze, poznat i kao "indeks straha", skočio je gotovo 60 posto, probivši se, po prvi put nakon godinu dana, iznad razine od 40 bodova, piše Bloomberg. A danas minuse bilježe i azijske burze.

Čelnici skupine G7 najrazvijenijih svjetskih zemalja danas bi trebali diskutirati o grčkoj krizi i njenim posljedicama po ostale zemlje, kazao je Naoto Kan, japanski ministar financija, nakon što se panika proširila svim tržištima i srozala sve burzovne indekse.

Europski članovi pojasnit će korake poduzete u suradnji s Međunarodnim monetarnim fondom glede obuzdavanja grčke krize. Vjerujem da nećemo morati poduzimati posebne akcije, poput valutnih intervencija, izvijestio je japanski ministar

Takvi komentari ipak su pridonijeli rastu eura spram dolara nakon što je jučer dostigao dno u posljednjih 14 mjeseci.

Ipak financijski šefovi najrazvijenih zemalja svijeta čini se vide dodatne rizike zbog grčkog slučaja.

- Moraju učiniti nešto, do sada sve što su poduzeli nije uvjerilo ulagače da situaciju imaju pod kontrolom, tvrdi Brian Jackson, strategijski stručnjak Royal Banke Kanade u Hong Kongu, koji je nekoć radio u FED-u.

Ključne riječi

Komentara 2

AP
apolon
10:34 07.05.2010.

\" nekoliko kompanija obustavilo HFT-trgovanje dionicama zbog exstremne volatilnosti\" citat... dečki iz vol-ulice priznali su napokon da sistem super-komjutorića sa algoritmom ima VELIKU MANU ...jednako tako kao i bezgranična POHLEPA Vol-ića koji če srušiti T.K.!a POHLEPA Vol-ića koji če srušiti T.K.!

XA
xaron
19:54 07.05.2010.

CASINO ekonomija na djelu. Ovo je bio jedan od boljih dana Las Vegasa, tj. Wall Streeta, ali oni to mogu i mnogo bolje, sve dok ne ponesu gace na stapu. Za 15 minuta DJ je pao za 600 poena ( ( 6 % ) tj. 6% najvece svjetske ekonomije, te takav gubitak bi bio previse i za Las Vegas.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije