Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Razvoj poduzetničkog duha i vještina

Panel rasprava o istraživačkom obrazovanju i studentskom poduzetništvu

Panel rasprava
Foto: GettyImages
1/5
14.01.2020.
u 16:57

Panel rasprava će se održati u srijedu, 22. siječnja 2020. na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu

Hrvatska udruga poslodavaca u obrazovanju (HUP-UPO) i Hrvatska akademska zajednica održat će panel raspravu „Uloga istraživački orijentiranog obrazovanja i studentskog poduzetništva u visokom obrazovanju“ koja će se održati u srijedu, 22. siječnja 2020. na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, s počekom u 10 sati.

O svojim iskustvima i preporukama govorit će na panelu

  • Mislav Grgić, dekan FER-a 2014. - 2018., dopredsjednik Akademskog vijeća HAZ-a, autor deklaracije o istraživačkom obrazovanju i studentskom poduzetništvu

  • Mislav Balković, dekan Algebre, predsjednik Udruge poslodavaca u obrazovanju HUP-a

  • Dennis Allan Rukavina, poduzetnik, direktor Maverick Partners, potpredsjednik Kanadsko-hrvatske poslovne mreže

  • Marin Trošelj, poduzetnik, suosnivač i direktor STEMI, čiji se šesteronožni edukacijski robot koristi u školama SAD i Europe

Moderator panela je Zdeslav Milas, prodekan Bernaysa i predsjednik Hrvatske akademske zajednice, a medijski pokrovitelj je Večernji list.

Globalna digitalna transformacija društva iz korijena izmijenila i redefinirala društvene odnose, našu svakodnevnicu i življenja, gospodarske aktivnosti, vrijednosti, a najvažnije od svega, znanja i vještine koje su u današnje doba nužne da preživimo u svijetu obilježenom tehnološkim napretkom kakav do sada nije viđen u ljudskoj povijesti.

Ključna promjena dolazi od potrebe za redefiniranjem cjelokupnog obrazovnog sustava. Stare paradigme obrazovanja postaju neučinkovite u modernome svijetu inovacija, za što trebamo pripremati naše mlade naraštaje još od najranije dobi. Stoga je važno krenuti u transformaciju tradicionalnih visokoškolskih institucija u poduzetničke visokoškolske institucije, čija će primarna misija biti potpora inovativnom procesu stvaranja novih vrijednosti u gospodarstvu temeljenom na znanju. Prvi najvažniji element kojim je tradicionalne visokoškolske institucije potrebno nadograditi na putu prema pravim poduzetničkim visokoškolskim institucijama jest istraživački orijentirano obrazovanje, jer samo profesori koji su aktivni istraživači mogu prenijeti ne samo znanje, nego i onaj žar studentima neophodan da i sami stvaraju inovacije.

Za razvoj poduzetničkog duha i vještina kod studenata nije dovoljno imati samo prilagođen nastavni program, potrebno je za njih stvoriti i uvjete pri visokoškolskim institucijama da se bave pravim poduzetništvom i da svoje ideje pokušaju pretočiti u stvarnost. Potrebno je kod studenata poticati motivaciju, kreativnost i studentsko poduzetništvo.

KRATKE BIOGRAFIJE PANELISTA

MISLAV GRGIĆ

Foto: www.mislavgrgic.info

Mislav Grgić je redoviti profesor u trajnom zvanju na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (FER). Od 2010. do 2014. godine obnašao je dužnost prodekana za znanost FER-a, a od 2014. do 2018. godine dekan FER-a. Od 2015. godine posebni je savjetnik rektora za područja STEM i međunarodne projekte. Od siječnja 2019. godine obnaša dužnost Savjetnika za znanost Predsjednika Uprave Končar-Elektroindustrije. Profesor Grgić ujedno i dopredsjednik Akademskog vijeća Hrvatske akademske zajednice. Autor je više od 190 znanstvenih radova, koji imaju preko 4100 citata prema bazi Google Scholar, što ga svrstava među jedne od najcitiranijih znanstvenika Sveučilišta u Zagrebu. Od 2012. godine redoviti je član Akademije tehničkih znanosti Hrvatske (HATZ), a od srpnja 2019. godine primljen je kao redoviti član u Europsku akademiju sa sjedištem Londonu.

MISLAV BALKOVIĆ

Foto: www.algebra.hr

Mislav Balković je docent i dekan visokog učilišta Algebra. Od 1998. vezan uz područje obrazovanja, a od 2000. je na mjestu ravnatelja Algebre gdje pokreće i sudjeluje u izvođenju ključnih razvojnih projekata Algebra grupe. Od 2006. intenzivno se bavi pripremama projektnih prijedloga za različite ustanove, udruge i javne institucije unutar domaćih i međunarodnih programa. Do sada je pripremio i sudjelovao u provođenju više od 50 projekata za nevladine organizacije koji su financirani sa 35 milijuna kuna od strane raznih ministarstava, Svjetske Banke te CARDS, PHARE, TEMPUS, Lifelong Learning, Erasmus+, IPA i ESF programa. Mislav je radio na aktualnoj Strategiji obrazovanja i znanosti, trenutno je član ili je bio član niza stručnih tijela poput Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnologiju (2010-2016), Povjerenstva za uspostavu HKO, Povjerenstva za izradu Zakona o obrazovanju odraslih, te drugih zakona iz visokog obrazovanja te je predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca u obrazovanju (HUP-UPO) i sektorskog vijeća za elektrotehniku i računarstvo. Mislav je bio uključen u izradu i donošenje Zakona o HKO i Pravilnika o registru HKO, a njegova doktorska disertacija te sa njom povezana znanstvena istraživanja podloga su za uvođenje sustava priznavanja neformalnog i neformalnog učenja temeljenog na paradigmi kvalifikacijskih okvira u Republiku Hrvatsku.

DENNIS RUKAVINA

Foto: Hrvatska akademska zajednica

Dennis Rukavina ima preko 20 godina iskustva na rukovodećim pozicijama u financijskom menadžmentu, savjetovanju, M&A transakcijama, restrukturiranju, pokretanju start-up poduzeća i financiranju projekata. Karijeru je 1994. započeo u Deloitte Kanada te 1998. prelazi u PwC Hrvatska gdje je proveo više od 7 godina kao financijski savjetnik na razne projektima. Godine 2005. postaje suosnivač i član uprave zadužen za financije i kontroling u Metronet Telekomunikacijama d.d. (alternativni pružatelj telekomunikacijskih usluga u Hrvatskoj) te ostaje na toj poziciji sve do uspješne prodaje strateškom partneru VIP Telecomu (Telecom Austria) 2017. godine. Dennis je suosnivač i Partner u Maverick Partner, konzultantska tvrtka za savjetodavne i financijske usluge. Diplomirao ekonomiju na Ekonomskom fakultetu u Louisville (SAD) te je dugogodišnji član CICA (Canadian Institute of Chartered Accountants). Potpredsjednik je Kanadsko-hrvatske poslovne mreže.

MARIN TROŠELJ

Foto: Nel Pavletić/Pixsell

Marin Trošelj strastveni je zaljubljenik u tehnologiju i obrazovanje te je svoju strast uspio pretočiti u poduzetnički poduhvat. Direktor je i suosnivač tvrtke STEMI koja se bavi implementacijom naprednih tehnologija u obrazovne procese te akceleriranjem mladih prema STEM industriji. Tijekom studija pokrenuo je udrugu "Bura Znanja" koja se bavila digitalizacijom sveučilišnih kolegija, a zadnjih 10 godina svako ljeto radi s mladim ljudima, visokomotiviranim učenicima, na ljetnim kampovima znanosti u Višnjanu.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije