Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Statistika

Pala prosječna neto plaća - u srpnju bila 5905 kuna

kune
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
30.09.2017.
u 16:58

Na godišnjoj su razini plaće rasle i to za oko pet posto što je pozitivan efekt porezne reforme i rasterećenja

U srpnju je prosječna neto plaća, nakon nekoliko mjeseci oporavka, zabilježila realni pad za jedan posto, pa je na području Hrvatske iznosila 5905 kuna.

Najviša prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za srpanj 2017. isplaćena je u djelatnosti Zračni prijevoz, u iznosu od 10.793 kune, a najniža je isplaćena u djelatnosti Proizvodnja odjeće, u iznosu od 3.680 kuna.

Ipak primanja su veća nego u istom mjesecu lani i to za oko pet posto što je očita posljedica porezne reforme koja je oslobodila dio kupovne moći kroz umanjenja opterećenja porezom na dohodak. Ipak realniji je pokazatelj medijalna plaća koja je u srpnju iznosila 5207 kuna, a to znači da je čak polovica svih zaposlenika u Hrvatskoj zarađivalo manje od tog iznosa dok je ostala polovica zaposlenika imala plaću veću od tog iznosa.

Komentara 6

DU
Deleted user
18:32 30.09.2017.

5905kn prosječna? Hahaha pa kog vi za..bavate? Evo ja sa velikom sigurnošću mogu reč da u BJ tu plaću nema preko 80 posto ljudi, a preko 50 posto nema ni 4200kn. Dakle? A u Slavoniji je i gore.

IL
ilijan1a
07:20 01.10.2017.

Mislim da Mađari i jedna Baltička država imaju manju prosječnu plaću od nas!

RA
Rad
21:47 30.09.2017.

Činjenica je da u privatnom sektoru rastu plaće radi zadržavanja dobrog kadra i sprječavanja odlaska. Mislim na zdrave male firme čije poslovanje jako ovisi o dobro odrađenom poslu svakog djelatnika. Činjenica je i da postoji dobar dio poslodavaca koji ne žele dobro platit, pogotovo u ugostiteljstvu i ne razmišljaju što to znači njima samima , a što za širu zajednicu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije