Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Pahor i Putin potpisali ugovor o plinovodu Južni tok

plin
Reuters
14.11.2009.
u 14:16

Pregovori o sudjelovanju Slovenije u ruskom projektu plinovoda Južni tok započeli su još 2008. godine, a Sporazum još mora ratificirati slovenski Državni zbor.

Predsjednici slovenske i ruske Vlade, Borut Pahor i Vladimir Putin danas su u Moskvi potpisali sporazum o sudjelovanju pri izgradnji i uporabi plinovoda Južni tok u Sloveniji.

Sa slovensko-ruskim sporazumom se zaokružuje trasa plinovoda u kojem su već pristupile Italija, Grčka, Bugarska Srbija i Madžarska, prenose slovenski mediji.

Za kasnije su predviđene izjave dvojice premijera. Pregovori o sudjelovanju Slovenije u ruskom projektu započeli su još 2008. godine, a Sporazum još mora ratificirati slovenski Državni zbor.

I Hrvatska će potpisati
S Ruskom Federacijom bilateralne ugovore kojima se uključuju u projekt ruskog plinovoda Južni tok trebala bi potpisati i Hrvatska i to, kako doznaje HTV, između 15. i 25. siječnja iduće godine.

Ljubljanski dnevni list "Dnevnik" nedavno je pak upozorio da će Slovenija ukoliko potpiše s Rusijom sporazum o gradnji plinovoda Južni tok prekršiti pravila energetske politike Europske unije.

Prema sadašnjem tekstu sporazuma, poduzeće koje bi upravljalo i imalo u vlasništvu krak plinovoda Južni tok, koji bi prolazio kroz Sloveniju, vlasnički bi po polovicu dijelili ruski Gazprom i slovenski Geoplin, no to je u suprotnosti s pravilima Europske unije i trećeg energetskog paketa koji je počeo važiti s početkom rujna ove godine, upozorio je slovenski "Dnevnik".

Komentara 5

RO
romictea
15:20 14.11.2009.

E a koliko su teritorijalnih ustupaka Rusi napravili velikoj Balkanskoj sili ispod Alpi.

VI
vitaszorcms
15:20 14.11.2009.

Nema nikakvog razloga da se ne otvori još jedan pravca za dotok plina.EU ovdje igra igru pod okriljem USA,želeći izbjeći Ruse pod svaku cijenu. Neka se hebu u dupe.

HO
HRVATSKA only
14:45 14.11.2009.

aha to je ono protiv čega je bio hdz? da,da-to je ta \"pamet\"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije