Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dinamitni

Ostvaren san vinkovačkog inovatora

'23.03.2010.,Vinkovc - Vladimir Dolenc,inovator koji je pronasao investitora koji ce proizvoditi njegov hidraulicni uredaj za razmotavanje plasticnih cijevi za vodovod i plinovod,osim ovoga patenta Vl
'Goran Ferbezar/PIXSELL'
20.05.2010.
u 10:50

Inovator Vladimir Dolenc potpisao je ugovor s tvrtkom Tehnopatent koja će serijski proizvoditi njegov polagač cijevi.

Vinkovački inovator Vladimir Dolenc na prošlogodišnjoj međunarodnoj izložbi inovacija EUREKA 2009. u Bruxellesu nagrađen je zlatnom medaljom s posebnom pohvalom za inovativnost, primjenjivost i učinkovitost te uštedu na radnoj snazi i vremenu za uređaj za razmotavanje i namotavanje te polaganje plastičnih cijevi. Uređaj služi za polaganje elektro i telekomunikacijskih kabela u vodoopskrbi, pri uvođenju plina te u poljoprivredi. Hidraulični je uređaj patentirao u travnju 2008. i priznat je kao patent pod brojem P20060192. Ovih je dana Dolenc posebno zadovoljan jer je potpisao ugovor sa slavonskobrodskom tvrtkom Tehnopatent koja će se brinuti o serijskoj proizvodnji.

Zadovoljan sam jer će se uređaj proizvoditi u Hrvatskoj i nećemo ga morati uvoziti kao što sada uvozimo niz strojeva ili alata koje su patentirali naši inovatori, ali nisu uspjeli naći domaćeg proizvođača koji bi se zainteresirao i proizvodio inovaciju.

Uređaj može polagati plastične cijevi promjera od 63 do 110 milimetara i jednostavno se priključi na bager, rovokopač, traktor ili kamion s hidrauličnom "rukom". Ovakva uređaja nema iako je prijeko potreban u polaganju cijevi u zemlju, što se sada obavlja gotovo ručno i potrebno je mnogo radnika i vremena. Zamjenjuje tri ili četiri radnika jer je potreban samo jedan strojar koji će upravljati uređajem, a posao koji se ručno obavlja sat ili sat i pol ovim se uređajem obavi za 6 do 10 minuta – kaže Vladimir Dolenc i dodaje kako je još u Bruxellesu imao primamljive ponude kineskih proizvođača, ali je po svaku cijenu želio da se uređaj serijski proizvodi u Hrvatskoj. Vlasnik i direktor Tehnopatenta, diplomirani ekonomist Tomislav Špiranović, kaže da je sljedeći korak prikupljanje ponuda od kojih će odabrati najpovoljniju.

– Kao investitoru želja mi je da se uređaj proizvodi u Hrvatskoj i svakako ćemo izabrati hrvatskoga proizvođača. Cilj nam je izvoz jer ništa slično nema na tržištu i tu vidimo svoju priliku – kaže Špiranović.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar neugodan
neugodan
14:00 20.05.2010.

Bravooooooooooooo, napokon i nesto produktivno...Drzim vam fige da postanete bogati!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije