Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pametni poduzetnik

Ostaje li novac iz EU fondova zaista u Hrvatskoj?

Europska unija
Željko Hladika/PIXSELL
05.04.2013.
u 15:55

Prije par dana stigao je završni izvještaj Europske Unije koji potvrđuje da je Hrvatska ispunila sve uvjete za pristupanje Uniji

Raduje me da su djelatnici državnih službi uspjeli odraditi sve zadatke koji su se postavljali pred njih. Još samo nekoliko država treba ratificirati pretpristupni ugovor i evo nas 01. srpnja u Uniji. Odlično, uspjeli smo.

Ali...Uvijek postoji taj ali, postoji nešto što mnogima promiče u pomalo euforičnoj atmosferi našeg pristupanja. O čemu se radi? 

 U svim medijima političari ističu kako ćemo ulaskom u Uniju dobiti mogućnost korištenja fondova Unije. Spominje se brojka od 687,50 milijuna eura koja će nam stajati na raspolaganju. Ogroman novac za malu Hrvatsku. No, nitko ne spominje koliko će Hrvatska morati uplatiti u fondove Unije tijekom 2013. godine. Prema informacijama iz Delegacije Europske Unije u Hrvatskoj u periodu od srpnja do prosinca 2013. morat ćemo uplatiti 267,80 milijuna eura. I tu počinje moje razmišljanje.

Ako od sredstava koja nam se nude oduzmemo naša obvezna ulaganja u fondove onda dobivamo jednu drugu sliku stvarnih sredstava koja su nam na raspolaganju. Ostaje nam, teoretski, neto 419,70 milijuna eura za projekte. Zašto govorim teoretski? 

Ostatak članka pročitajte na Pametnoj kuni.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije