Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Za ili protiv?

Osobni stečaj: Dobra odluka ili odgađanje rješenja problema?

dugovi
Thinkstock
18.04.2013.
u 16:03

Zakon o stečaju potrošača ili tzv. "Zakon o osobnom bankrotu", tema je koja se spominje već nekoliko godina, zapravo u pripremi od 2008. godine

eć dulje vrijeme se u medijima spominje moguće uvođenje Zakona o stečaju potrošača ili kako se to popularno naziva zakon o osobnom bankrotu (zapravo u pripremi je od 2008. godine). Prema podacima FINE za veljaču u blokadi je bilo 253.350 građana s ukupnim dugovanjima od 18,4 milijardi kuna što je za 400 milijuna kuna više nego u siječnju 2013. godine.

Kako funkcionira osobni stečaj?

Prema zakonu koji je na snazi u Sloveniji, postupak osobnog stečaja može pokrenuti sam dužnik ili vjerovnik koji mora dokazati svoja potraživanja te da mu dužnik kasni s plaćanjem duže od 60 dana. U Sloveniji veći dio osobnog stečaja proglasili su sami dužnici. Naime, vjerovnici u stečajnom postupku, u pravilu ne očekuju da će potraživanja od dužnika naplatiti u cijelosti, a kako su troškovi stečajnog postupka značajni, nisu zainteresirani za dodatne troškove. Vjerovnici svoja potraživanja uglavnom i dalje naplaćuju kroz ovrhe.

Ostatak članka pročitajte na Pametnoj kuni.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije