Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Ograničavanje broja udžbenika vodi do monopola i korupcije

Andrija Pećarić
Željko Hladika/Pixsell
11.11.2009.
u 17:58

Za svaki predmet učitelji bi trebali birati između odobrena samo dva školska udžbenika po godini, umjesto dosadašnjih šest.

Vrijednost knjige nisu samo papir i tisak. To je hrvatski proizvod i intelektualni rad, o kojemu u nakladništvu direktno ovisi 3000 zaposlenika te 15.000 vanjskih suradnika, tvrde nakladnici ogorčeni prijedlogom novoga zakona o školskim udžbenicima, koji bi Vlada trebala prihvatiti u četvrtak, a Sabor do sredine prosinca.

Za svaki predmet učitelji bi trebali birati između odobrena samo dva školska udžbenika po godini, umjesto dosadašnjih šest, a ne bi se mijenjali četiri godine. Nakladnici bi tako ostali bez velikog dijela posla, a potom bi uslijedili otkazi.

U pitanju je opstanak izdavaštva koji je stup hrvatske kulture, tvrdi direktor Profil Internationala Andrija Pećarić. A što je još gore, ograničavanjem udžbenika na samo dva po godini – i to najjeftinija – ograničava se sloboda odabira nastavnika te napadaju kreativnost i zdravo tržišno natjecanje u kvaliteti, što neizbježno vodi do monopola i korupcije.

– Nekoliko kratkoročnih rješenja i populističkih trikova s cijenom kao mamcem nikome ne bi trebalo biti u interesu. Samo u mandatu sadašnje vlade zakon o udžbenicima mijenjan je već četiri puta – kaže Pećarić, objašnjavajući kako treba napraviti dugoročnu strategiju koja će štititi hrvatsku pamet i kulturu.

Unatoč potpisivanju memoranduma o razumijevanju s resornim ministarstvom u svibnju, kada su još u planu bili besplatni udžbenici, nakladnici su naglim odustajanjem Vlade jesen dočekali s polovicom neprodanih udžbenika, za koje je sada upitno hoće li uopće vrijediti iduće godine ili završiti u reciklaži, pa razmišljaju i o tužbi.

– Minimum demokratske uljudnosti prilikom donošenja prijedloga novoga zakona bio je pozvati sve uključene strane i čuti što misle, umjesto da se stvara pogrešna percepcija kako nakladnici na udžbenicima zarađuju enormne profite.

Pogledajte listu 300 najboljih kompanija u RH. Na njoj nema nijednog nakladnika – tvrdi Pećarić. Iz Ministarstva obrazovanja poručuju pak da je reakcija nakladnika i knjižara razumljiva i da njihovu potporu takvom prijedlogu zakona nitko nije ni očekivao.

Ključne riječi

Komentara 12

MO
morales
18:58 11.11.2009.

Kad naplaćujete 50-ak kuna za knjižice od 20-30 stranica, onda ne prigovarate. Ali moram se složiti da je besmisleno birati knjige isključivo po kriteriju cijene. Pa to je intelektualno djelo i cijena ne bi smjela biti glavni kriterij. Udžbenici su ionako uglavnom sličnih cijena. Logičnije bi bilo odabrati tekst, bez izdavača, a onda na natječaju odabrati koji će izdavač najjeftinije izdati knjigu.

MA
MaloMisto
09:41 12.11.2009.

učitelji biraju knjige za svaki predmet? Dakle svaki ucitelj svoje knjige? Svasta. Drzava treba na natjecaju nabaviti knjige koje ce biti valjane na razini drzave par godina i rijesena prica. Eventualno, skole trebaju nabaviti knjige koje ce biti valjane na razini cijele skole. Izgleda ima puno slijepih koji ne vide koruptivne elemente u praksi da jedan ucitelj ima za svaki razred druge knjige. Naravno, opet se vidi razlog: onda nema kupovanja novih knjiga svake godine. Takva praksa drzavi se sigurno ne isplati. Od nje koristi imaju samo nakladnici, a djeca i roditeljim, sada kada se knjige ponovno placaju, samo glavobolje.

AG
Agramer198
18:57 11.11.2009.

A ovo kaj se do sada radilo sa udžbenicima je pretpostavljam bio \"čist račun, duga ljubav\"?? Fuj, licemjeru..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije