Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mogući trošak IPO-a

Od HEP-a bankarima u džep 
195 milijuna kuna, državi mrvice

HEP
Goran Kovačić/PIXSELL
07.08.2017.
u 14:02

Državi 3000 kuna za pristojbe, Hanfi 30.000 kn za odobrenje prospekta i Zagrebačkoj burzi 150.000 kuna za izlist dionica.

Eventualna prodaja dionica Hrvatske elektroprivrede (HEP) u džepove domaćih i stranih bankara slila bi gotovo 200 milijuna kuna, a državi i Zagrebačkoj burzi ostale bi “mrvice”.

Uprava HEP-a morat će pripremiti inicijalnu javnu ponudu (IPO) četvrtine dionica te kompanije. Nakon što se donese odluka o izlasku na burzu, HEP će morati odabrati pokrovitelja uvrštenja – aranžera, pojašnjavaju u neslužbenom razgovoru sudionici financijskog tržišta. S obzirom na veličinu HEP-ova IPO-a, izgledno je da bi umjesto jednog aranžera bio angažiran konzorcij domaćih i stranih banaka.

Provizija između 130 i 195 milijuna kuna

Za takve transakcije uobičajena je provizija između dva i tri posto od iznosa prikupljenog na burzi. Kako se početkom godine procjenjivalo da bi se za 25 posto HEP-a moglo dobiti 6,5 milijardi kuna, provizija bi iznosila između 130 i 195 milijuna kuna.
No, naši sugovornici upozoravaju kako bi provizija vjerojatnije bila u gornjem rasponu s obzirom na potencijalno sudjelovanje inozemnih ulagača.

U tom bi slučaju u pripremi IPO-a trebalo angažirati i inozemne odvjetničke timove, a što bi dodatno poskupilo cijeli IPO. Dio IPO-a je i izrada prospekta uvrštenja – dokumenta sa svim informacijama potrebnima investitorima. Prospekt mora odobriti Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga, a prema njezinu pravilniku o vrsti i visini naknada i administrativnih pristojbi, HEP bi morao platiti 30.000 kuna naknade, a državnom proračunu uplatiti 3000 kuna administrativne pristojbe. Na kraju, trebalo bi platiti Zagrebačkoj burzi uvrštenje.

– Naknada za uvrštenje na Službeno tržište iznosi najviše 150.000 kuna i u odnosu na uobičajeni ukupni trošak transakcije u biti je vrlo niska – ističe predsjednica Uprave Burze Ivana Gažić.
Krajem prošle godine HEP je držao više od tri milijarde kuna gotovine na računu, pa bi IPO bio zanemariv trošak.  

  
Ključne riječi

Komentara 2

Avatar 123456
123456
16:02 07.08.2017.

Da, pod vodstvom anemičnog i njegovog tima u vladi koji nemaju izbornog legitimiteta ubrzano se priprema pljačka neslučenih razmjera.

DU
Deleted user
15:15 07.08.2017.

Kad je bilo drugačije? Ja mislio da će čudotvorac Marić napraviti reda.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije