Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VL Konferencija

Mrsić: Promjene u mirovinskom sustavu vidjet će se tek u sljedećih 10 godina

Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
1/22
28.04.2014.
u 13:08

– Prolazimo kroz katarzu kao društvo i pojedinci. Unutar krize moramo pronaći priliku za promjene jer u suprotnom nam je budućnost ugrožena – rekao je Siniša Varga, ravnatelj HZZO-a

Na Večernjakovoj konferenciji “Zdrava i sigurna budućnost – kako je osigurati?”  ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić danas je ekskluzivno predstavio kako bi mogao izgledati mirovinski sustav od 2020. do 2050. godine.

Govorio je o ukidanju poticaja za III. stup nakon što je Vlada povukla u proračun cijelu štednju osiguranika s beneficiranim radnim stažom.

Osiguravatelji će dokazivati da je njihovo mjesto u krpanju “rupa” zdravstvenog i mirovinskog sustava, a najnovija odluka Vlade zasigurno će potaknuti intenzivnu debatu kojoj se možete pridružiti na Večernjakovu Twitteru @vecernji_list i u prijenosu uživo na webu.

Pratite konferenciju 'Zdrava i sigurna budućnost - kako je osigurati'. Pošaljite nam pitanja putem Twittera koristeći hashtag #VLkonf

Konferenciju je otvorio glavni urednik Večernjeg lista Goran Ogurlić te napomenuo kako će se tijekom konferencije raspravljati o životno važnim pitanjima među kojima je ono najvažnije – kako osigurati bolju budućnost našoj djeci.

 Nakon njega prisutnima se obratio Siniša Varga, ravnatelj HZZO-a.

 – Prolazimo kroz katarzu kao društvo i pojedinci. Unutar krize moramo pronaći priliku za promjene jer u suprotnom nam je budućnost ugrožena. HZZO upravlja sa 22 milijarde državnog proračuna i naša je odgovornost da se ta sredstva koriste za očitovanje života bez ugrožavanja budućih naraštaja. Vizija nam je solidarni i javni zdravstveni sustav s kvalitetnim uslugama za sve, rekao je Varga i dodao kako smatra da se segment javne potrošnje mora staviti u segment europskih zemalja.

 – Naš osiguranik zavrijedio je da se naš zdravstveni sustav poboljša – zaključio je Varga.

Prisutnima se potom obratio ministar Mrsić:

 – O mirovinskom sustavu moramo govoriti kao o mehanizmu osiguranja socijalne sigurnosti u starosti. Ovo su vremena kada moramo zauzeti zajednički stav kako dalje s mirovinskom sustavom. Promjene će se vidjeti tek u sljedećih 10 godina. Ovo što sad napravimo, radimo za one koje ći ići u mirovinu oko 2040 godine – rekao je Mrsić.

 – Mirovinski sustav je temelj društva i važno je da on bude siguran i isplaćuje mirovine na vrijeme. Moramo uvesti dodatne mehanizme kako bismo osigurali da sustav funkcionira. Pogriješili smo što smo u II. mirovinski stup bili stavili one starije od 40 godina. Moramo smanjiti izdatke, promovirati alternativne načine prikupljanja sredstava za mirovinu i raditi na razvoju tržišta kapitala. Opasno se približavamo omjeru radnog i umirovljenog stanovništva u odnosu 1:1. U sljedećim godinama očekuje nas porast broja starijeg stanovništva i na to mora odgovoriti mirovinski sustav – rekao je Mrsić.

 – Naš je cilj da udio mirovine u prosječnoj plaći bude 40% te da s punim radnim stažem taj udio bude 60 do 70  posto. Padat će nam broj radno sposobnog stanovništva, a rasti broj umirovljenika zbog čega su nužne reforme, kazao je Mrsić i dodao kako je Hrvatska zemlja koja stari.

Ministar je istaknuo kako nam je za omjer 2:1 potrebno 2,5 milijuna zaposlenih, a u ovom trenutku ih ima 1,4 milijuna.

 – Treći mirovinski stup potpuno odlazi u ruke privatnicima, a želimo povećati izdvajanje za II. mirovinski stup koje bi trebalo biti oko 9 posto. Jasno je da izdvajanje omogućuje da imamo dostojnu mirovinu. Nismo zadovoljni sredstvima u 3. stupu i cilj nam je da se on proširi na sve građane, a ne samo na one s visokim primanjima – rekao je Mrsić.

Damir Grbavac, mr. sc., predsjednik uprave Raiffeisen mirovinskog društva za upravljanje Raiffeisen obveznim mirovinskim fondom, smatra kako će odluka o porezu na kamate na štednju zasigurno negativno utjecati i na treći mirovinski stup.

Na pitanje što ako država ukine II. stup jer joj je nestalo novca, ministar Mrsić rekao je kako je kod nas II. stup štednja te će u tom slučaju morati pitati sve građane žele li i njemu ostati ili će se prebaciti u prvi.

Nakon panel-rasprave konferencija je nastavljena radionicom 'Ulaganje u III. stup, osiguranje i štednju danas – što je na računu za 30 godina'.

>> Dobrovoljno mirovinsko osiguranje bez stimulacije?

Komentara 58

Avatar tigar 99
tigar 99
10:44 28.04.2014.

Od Drugoga svjetskog rata prošlo je 68 godina, no Hrvatska nastavlja isplaćivati 28.334 mirovine koje porezne obveznike koštaju 934 milijuna kuna svake godine. Ovdje se, naravno, ne podrazumijevaju samo sudionici NOB-a, već i njihove obitelji, koje su naslijedile mirovine. Okoko 9000 živih pripadnika NOB-a prima mirovinu, a oko 19 000 je korisnika obiteljskih mirovina. Najmlađi primatelj/korisnik mirovine ima 71 godinu, što bi značilo da je 1945. imao svega tri godine. Predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Ratko Maričić nije znao objasniti taj podatak.

NI
nikolicaprikolica
10:54 28.04.2014.

Zbilja?! A koliko je zaposleno u državnom sektoru? Objasnite poticajne mjere zapošljavanja pravim brojkama, ministre! Koliki postotak je onih koji su nakon 1600kn ostali u državnom sektoru, a koliki je postotak onih koji su ostali raditi u privatnom sektoru? Da li je to poticajno zapošljavanje? Koliko te mjere koriste državne firme, a koliko privatne sektor? To je preljevanje iz šupljeg u prazno i trošenje proračunskih sredstava za nikakvu korist.

KR
kresimirn
09:00 28.04.2014.

...kako bi mogao izgledati mirovinski sustav od 2020. do 2050. godine.... lud narod.....101% jel itko bar ima u primisli, kako smanjiti porez i otvoriti novo radno mjesto ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije