Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODLUKA SKUPŠTINE

Od 1. 7. članarinu HGK neće plaćati tvrtke u stečaju, predstečajnoj nagodbi, likvidaciji i j.d.o.o

Luka Burilović
Foto: Robert Anić/PIXSELL
11.06.2015.
u 14:44

Napravljen popis umjetnina, prijedlog je da se ne otvori galerija za njih, nego najvrednijih 100 da se izloži

Skupština HGK odlučila je osloboditi plaćanja članarine od 1. srpnja jednostavna društva s ograničenom odgovornošću, one nad kojima je pokrenut stečaj, postupak predstečajne nagodbe, likvidacije ili koja nisu aktivna. Ukidanjem članarina za tu skupinu napravit će se ušteda od 10 posto.

– Takvih je po prilici 25.000 tvrtki, a prema procjeni članarina će biti manja za 13 milijuna kuna, no nakon što na snagu dođe novi zakon o stečaju, taj iznos će se povećati na 16 do 17 milijuna kuna – rekao je predsjednik HGK Luka Burilović, napominjući kako su oni time napravili od Vlade tražene uštede, no pita se zašto isti zahtjev nije poslan na ostalih 27 komora, od kojih su nekima članarine puno veće. U nekoliko navrata Burilović se obrušio na ministra Gordana Marasa, iako ga imenom nije spomenuo, no zbog učestalih sukoba na relaciji HGK-HOK, jasno je da su komentari upućeni na Marasa.

– Neki neka se riješe svojih frustracija i brinu se o svojim poslu. No ne osvrćemo se na pokušaje pojedinca. Ako nam netko ne pomaže, neka nam niti ne odmaže – rekao je Burilović.

Kako bi ostvarile pravo na oslobađanje plaćanja članarine u 2015. godini, članice HGK nad kojima je pokrenut stečajni postupak ili postupak likvidacije moraju podnijeti zahtjev HGK za oslobođenje od plaćanja članarine, zbog stečaja trgovačkog društva odnosno likvidacije, koji je potpisala osoba ovlaštena za zastupanje (stečajni upravitelj odnosno likvidator) te dostaviti preslike Rješenja trgovačkog suda o otvaranju stečajnog postupka odnosno postupka likvidacije. Komora je završila prvu fazu restrukturiranja, rekao je Burilović, a sada kreće uvođenje proaktivne poslovne politike kojom je nužno osigurati održivi rast i razvoj gospodarske komore kao gospodarskog servisa koji će individualiziranim pristupom prenijeti najbolje prakse hrvatskom gospodarstvu.

Skupština HGK prihvatila je i izvješće o poslovanju HGK u 2014., prema kojemu su prihodi u 2014. godini bili 154,89 milijuna kuna, što je 32 posto ili za 72,99 milijuna kuna manje nego 2013. godini. Glavni razlog smanjenja prihoda jest ukidanje doprinosa i smanjenje članarina. Ukupni rashodi poslovanja bili su 159,62 milijuna kuna, što je smanjenje za 29,4 posto ili 66,6 milijuna kuna u odnosu na 2013. godinu. Čišćenje bilance tijekom 2014. godine rezultiralo je povećanjem ostalih rashoda. No, bilo ga je potrebno napraviti, rekao je Burilović, kako bi se prvi put u potpunosti transparentno prikazalo stvarno stanje imovine Hrvatske gospodarske komore.

Od ukupno 23,4 milijuna kuna ostalih rashoda, najviše, odnosno 18,66 milijuna kuna, čine otpisana potraživanja, i to ponajviše, čak 16,4 milijuna kuna, potraživanja od Komercijalne banke. HGK posjeduje velik broj umjetničkih dijela koje je zbog specifičnosti trebalo katalogizirati, zbog čega su u suradnji s Akademijom likovnih umjetnosti angažirani stručnjaci, a imenovana je i posebna Komisija. Nakon popisa imovine i katalogiziranja umjetnina utvrđeno je stvarno stanje koje je uspoređeno s knjigovodstvenim.

Povjerenstvo je utvrdilo manjak umjetnina u nabavnoj vrijednosti od oko 330 tisuća kuna, ali istovremeno i višak umjetnina procijenjene tržišne vrijednosti od oko 457 tisuća kuna. Zbog utvrđenih manjkova imovine, HGK će pokrenuti odgovarajuće postupke. Od 936 umjetnina njih 763 su bila s inventurnim brojem i njihova je vrijednost oko 9,6 milijuna kuna. Manji dio od oko 457 tisuća bila su bez inventurnog broja. Komisija je HGK rekla da nema potrebe za osnivanjem galerije gdje bi se umjetnine izložile, nego da se izabere njih oko 100 najboljih te da se napravi izložba.

Komentara 26

VO
vox77
09:47 12.06.2015.

Ono što iz vlastitog iskustva mogu reći da se pristup komore članicama definitivno promijenio i to nabolje. Ako ne vjerujete zovite ili pošaljite mail. Em su se značajno ubrzali em vas upute na osobu u komori koja za divno čudo (u usporedbi npr sa HAMAG-om i MINPO) zna što ih pitate ili tražite i zna ponudit rješenje i što je najvažnije izgleda da vam zaista žele pomoći. E sad jel dobro glume ili su iskreni a meni je svejedno je dobijem što tražim. Kažem ako ne vjerjete provjerite kontaktirajte ih!

VO
vox77
09:22 12.06.2015.

ad1. Govorimo prvenstveno o oslobađanju J.d.o.o.-ova ad 2. ako se govori o obaveznom članstvu treba se primjeniti jednaki princip na sve komore ad 3. Za 42 kune tvrtke mogu puno više dobit nego što je iznos od 42 kune alili bi za se trebale potruditi i tražiti nešto od komore. ad. 4. Pretplata HTV-u (koji niti utakmce repke ne prenosi više) i naknada Zampu su stvari koje puno više opterećuju gospodarstvo a da za novce koji im uplaćujemo ne nude apsolutno ništa nikome pa nitko ne spominje njihovo smanjenje niti su se našli na Vladinom popisu za rasterećenje gospodarstva

KR
kreivazadvoje
23:15 11.06.2015.

Čini mi kako tamo konačno stvari sjedaju u svoje mjesto. Ako ovako nastave smanjivali za 5 godina ćemo plaćati 1 kunu. Meni super! Bravo HGK

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije