Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kongres "Budućnost zdravstvene industrije"

"Očekujemo da ćemo iz fondova EU povući oko 300 milijuna kuna za zdravstvo"

Budućnost zdravstvene industrije
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL
1/11
20.10.2015.
u 13:41

"Budućnost zdravstvene industrije" koji se održava u organizaciji Poslovnog dnevnika u Maloj dvorani Lisinski.

Jačanje uloge i udjela privatnog zdravstvenog osiguranja, hrvatskom zdravstvenom sustavu donijelo bi više novca, smanjilo bi liste čekanja i zadržalo medicinske kadrove koji s otvaranjem tržišta rada sve češće odlaze na rad u zemlje Europske unije. Pritom na privatni sektor ne treba gledati kao na konkurenciju već kao jednu od poluga za jačanje kvalitete liječenja, pogotovo kad se u obzir uzmu nova dostignuća liječenja i sve veći troškovi zdravstva, složili su se sudionici Kongresa "Budućnost zdravstvene industrije" koji se održava u organizaciji Poslovnog dnevnika u Maloj dvorani Lisinski.

Iako još treba donijeti zakonska rješenja koja će reformirati zdravstveno osiguranje, zdravstvena reforma koju je 2013. godine započela Vlada uključuje i jačanje privatnog sektora, ali i uvođenje održivosti sustava zahvaljujući izlasku Hrvatskog zdravstvenog osiguranja iz državne riznice, potvrdili su ministar zdravlja Siniša Varga te Tatjana Prenđa Trupec, ravnateljica HZZO­a.

"Kroz model novog ugovaranja primarne zdravstvene zaštite i bolnica te izlaskom iz Riznice povećali smo kvalitetu, smanjili pritisak na bolnice, liste čekanja. Zahvaljujući dobroj pripremi projekata, očekujemo da ćemo iz fondova EU povući oko 300 milijuna kuna za opremu, izgradnju novih bolnica i jačanje statusa liječnika. Njihov rad stimuliramo i kroz konkretne programe, od Programa plus, Dana otvorenih vrata, hitne helikopterske pomoći, a radimo i na povoljnim stambenim kreditima za liječnike i medicinske sestre. Sustav će biti samoodrživ do kraja 2017. godine, a da pritom ne povećamo participacije", istaknuo je Varga.

U svom uvodnom predavanju Dragan Primorac, predsjednik upravnog vijeća Specijalne bolnice Sveta Katarina i poznati hrvatski i svjetski genetičar i forenzičar istaknuo je veliku ulogu regenerativne medicine koja je jedan do najvećih izazova suvremene medicine i liječenja, te će značajno izmijeniti način liječenja, ali i strukturu troškova liječenja.

Primjere Njemačke i Austrije iznijeli su Ulf Fink, bivši senator za zdravstvo i socijalnu skrb Njemačke te Michael Inkthaler, član uprave Merkur osiguranja. U obje države privatni i javni sektor usko surađuju, privatni sektor donosi više novca javnom, a u potpunosti su otklonjene bojazni da će privatni sektor raditi samo zbog profita. Senator Fink pritom je hrvatski sustav ocijenio iznimno kvalitetnim, pogotovo s obzirom na količinu novca kojim raspolaže.

Komentara 2

OB
ObrenM
15:19 20.10.2015.

Dali postoji iti jedna zemlja iz umjetne tvorevine, koja Angeli vise uplacuje nego li povlaci?

Avatar zajutrak
zajutrak
08:14 25.10.2015.

Ovo spadalo šminkersko od minisgtra zdravstv a nema veze sa zdravtvom , samo lupeta i povlači glupe poteze .., snašao se ko slon pod staklenim zvonom,.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije