Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dražba

Sud Podravci zabranio raspolaganje dionicama Mirne

Mirna Rovinj
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
20.03.2014.
u 19:18

Mirna čeka ishod o nastavku predstečajne nagodbe ili stečaju i nastavku poslovanja kroz radničko dioničarstvo

Trgovački sud u Varaždinu obustavio je prodaju dionica Mirne koja je trebala završiti u četvrtak javnom dražbom na Zagrebačkoj burzi. Prodaju je inicirala Podravka koja preko svog založnog dužnika Plurisa ima 42,2-postotni udjel u Mirni. Oglašena početna cijena za dražbu bila je 5,2 milijuna kuna. Dražba je već i počela, no u međuvremenu je stiglo rješenje suda pa je morala biti obustavljena. Je li se tko javio odnosno uplatio potreban polog, Zagrebačka burza informaciju ne može dati.

Na dražbi je kao ponuđač imala pravo sudjelovati i Podravka, koja bi vjerojatno paket dionica i kupila, jer je upravo ta kompanija navodno i spriječila provedbu predstečajne nagodbe Mirne prošli mjesec kada je već gotovo bilo jasno da će Mirnu preuzeti tvrtka Geneza i grad Rovinj. Nakon odbijanja predstečajne nagodbe Mirna je podnijela žalbu i rješenje se još čeka, što znači da postoji šansa da tvrtka opet uđe u proces predstečajne nagodbe. Ako ne, onda će tvrtka u stečaj, a u tom slučaju radnici bi spasili zdravi dio i organizirali se u novoj tvrtki Mirna Rovinj d.o.o., kroz radničko dioničarstvo. A u međuvremenu treba čekati i daljnji rasplet glede raspolaganja dionicama, na koje Podravka kaže da ima pravo i koja će se sigurno žaliti na rješenje suda, no tu potvrdu iz Podravke nismo dobili.

Vezano uza sporne dionice, uprava Mirne neki je dan poručila da je riječ o nezakonitu postupku i upozorila da je “rješenjem o ovrsi Podravka stekla prisilno založno pravo na dionicama Mirne, pa je i prodaja moguća isključivo unutar ovršnog postupka, a namirenje izvansudskim putem smatra se ništetnim”. No iz Podravke su odgovorili da na dionicama Mirne “imaju dobrovoljno zasnovano založno pravo temeljem dvaju sporazuma iz listopada 2010. kada je i evidentirano u SKDD-u”. No, odluka suda ipak prednost za sada daje Mirni. U konačnici, najveći je problem iščekivanje sudbine tamošnjih radnika, njih 252, te oko 1000 obitelji vezanih uz Mirnu, ali i proizvodnje koja daje dobre rezultat .

>> Mirna podnijela žalbu na obustavu predstečajne nagodbe

Komentara 1

Avatar Point_of_view
Point_of_view
22:28 20.03.2014.

Zato mislite da u stecaju nece biti serioznog interesenta za Mirnu, osim vaseg forsiranog "radnickog dionicarstva", odnosno prilijevanja supljeg u prazno?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije