Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRAVNI SAVJET

Oblici ugovora o radu

13.09.2008.
u 12:09

Ugovori o radu također se mogu podijeliti prema vremenu na koje se zaključuju, a na takav način ugovori se dijele na ugovore o radu na određeno vrijeme te ugovore o radu na neodređeno vrijeme. Zaključivanje ugovora o radu na neodređeno vrijeme trebalo bi biti pravilo, a onoga na određeno vrijeme iznimka, upravo kako to propisuje Zakon o radu u članku 9, koji kaže da se ugovor o radu sklapa na neodređeno vrijeme, osim ako Zakonom o radu nije drukčije određeno.

Međutim, poslodavci često nastoje zloupotrijebiti zakonsku mogućnost zaključivanja ugovora o radu na određeno, s obzirom na to da na taj način izbjegavaju neke od svojih obveza prema radniku, kao što je zakonom predviđeno i opravdano otkazivanje ugovora o radu te isplata radniku otpremine i sl.

Prilikom zaključivanja ugovora o radu na neodređeno vrijeme radnik i poslodavac ne određuju datum prestanka ugovora, nego radni odnos tada traje sve dok ga jedna od ugovornih strana ne otkaže, dok se stranke ne sporazume o njegovu prestanku ili dok isti prestane na neki od ostalih načina predviđenih Zakonom o radu, kao što su smrt radnika, dostava pravomoćnog rješenja o mirovini zbog opće nesposobnosti za rad, odluka nadležnog suda ili kad radnik navrši 65 godina života i 20 godina staža osiguranja, osim ako se kod ovog zadnjeg slučaja radnik i poslodavac drukčije ne dogovore.

Kao što smo spomenuli, Zakon o radu predviđa da se ugovor o radu iznimno, te ako postoje opravdani razlozi, može sklopiti na određeno vrijeme, a za zasnivanje radnog odnosa čiji je prestanak unaprijed utvrđen objektivnim razlozima koji su opravdani rokom, izvršenjem određenog posla ili nastupanjem određenog događaja.

Zakon zabranjuje poslodavcu sklapanje jednog ili više uzastopnih ugovora o radu na određeno vrijeme na temelju kojih se radni odnos na istim poslovima zasniva na neprekinuto razdoblje dulje od tri godine, osim u slučaju zamjene privremeno nenazočnog radnika ili ako je to zakonom ili kolektivnim ugovorom dopušteno.

Ugovor o radu na određeno vrijeme prestaje istekom vremena utvrđenog tim ugovorom, a ako radnik nakon isteka roka na koji je ugovor zaključen ostane raditi kod poslodavca, smatra se da je sklopljen ugovor o radu na neodređeno vrijeme.

Zakon o radu također propisuje obvezu poslodavca da je dužan radnike koji su kod njega zasposleni na određeno vrijeme obavijestiti o poslovima za koje bi ti radnici mogli kod njega sklopiti ugovor o radu na neodređeno vrijeme te im omogućiti usavršavanje i obrazovanje pod istim uvjetima kao i radnicima koji su zaključili ugovor o radu na neodređeno vrijeme. Važno je i napomenuti da se ugovor o radu na određeno vrijeme može uvijek otkazati izvanrednim otkazom, a redovitim otkazom samo ako je takva mogućnost predviđena samim ugovorom.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije