Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Optimizam

NRF: U američkoj maloprodaji u zadnjem kvartalu počeo oporavak

konzum
Goran Stanzl/PIXSELL
13.01.2010.
u 19:15

Povećanje zaposlenosti, prvi put u dvije godine, znakovitije je i od samog porasta prometa u maloprodaji. K tome, posljednjih mjeseci vidljivo je i da je financijsko tržište stabilizirano, što je pokrenulo novi val investicija – kaže Ivan Todorić, predsjednik NO-a Agrokora, ističući da se takav pozitivan trend očekuje i u Europi...

U trgovini na malo u SAD-u, gotovo tri godine nakon početka krize, napokon se vide pozitivni trendovi, čulo se na današnjoj konferenciji NRF-a, najstarijega strukovnog udruženja trgovačkih tvrtki u SAD-u, kojoj su u New Yorku, uz globalne retailere poput Wal-Marta i Tesca, nazočili i predstavnici Agrokora i Konzuma. Već u posljednjem kvartalu 2009. bilo je razloga za optimizam, s obzirom na to da je, prema svim pokazateljima, maloprodaja u odnosu na isto razdoblje 2008. porasla četiri posto, rečeno je na konferenciji.

– Nova radna mjesta i povratak potrošnje ključ su opstanka trgovaca. Stoga je povećanje zaposlenosti, prvi put u dvije godine, znakovitije je i od samog porasta prometa u maloprodaji. K tome, posljednjih mjeseci vidljivo je i da je financijsko tržište stabilizirano, što je pokrenulo novi val investicija – kaže Ivan Todorić, predsjednik NO-a Agrokora, ističući da se takav pozitivan trend očekuje i u Europi. Njegova optimistična predviđanja potvrđuju i u britanskom maloprodajnom divu Tescu, koji je, prema pisanju Bloomberga, prvi put nakon tri godine zabilježio jači rast prodaje. U posljednjem kvartalu promet u maloprodaji veći je 2,8, a na godišnjoj razini 4,9 posto.

Oporavak tržišta najbolje se vidi po trendu povećane prodaje brendirane i luksuzne robe, a kad vidite da raste prodaja i u neprehrambenom sektoru, to je dobar znak da se vraća povjerenje i kupovna moć potrošača te da se globalna ekonomija oporavlja, kazala je financijska direktorica Tesca Laurie McIlwee.

Komentara 1

MM
Mladen Miletić
22:00 13.01.2010.

Optimizam, ili trenutno nema novih laži pa onda nešto kaži a opet 100% ne laži optimizam kod nekih naivnih. Kriza još nije pravo krenula a pametni vide tobože nešto i odmah je to optimizam.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije