Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rast

Novim tehnologijama povećat će se zalihe nafte

'07.01.2009., Zagreb - Nakon ?to je Rusija obustavila isporuke plina Europi, u Banskim dvorima odrzan sastanak kriznog stozera o opskrbi plinom. Mirko Zelic, clan Uprave Ine. Photo: Zarko Basic/Poslov
'Zarko Basic/PD/PIXSELL'
22.10.2013.
u 11:35

Procjena je da rezervi plina i nafte u nekonvencionalnim ležištima u Europi ima dovoljno za idućih 150, odnosno 130 godina

– Do 2030. godine potražnja za primarnim energentima porast će sa sadašnjih 12 na 18 milijardi ekvivalenta nafte godišnje – rekao je akademik Mirko Zelić. Danas ima 188 milijardi tona zalihe nafte, kaže, i predviđa se da bi to bilo dovoljno za sljedećih 48 godina. Plina ima u konvencionalnim ležištima 188 kubnih terametara,a to bi pokrilo otprilike 68 godina. Uz razvoj obnovljivih izvora energije, ipak će i dalje dominirati plin, nafta i ugljen. Važnu ulogu sve više imaju i nekonvencionalna ležišta, a tu je najveći iskorak učinila Amerika koja je izradila novu tehnologiju vodoravnog bušenja i fakturiranja na vodoravnim kanalima te su povećali proizvodnju i premašili Rusiju.

Čak su i LNG terminale koji su bili namijenjeni uvozu sada prenamijenili za izvoz. Europa po tom pitanju zaostaje. Procjenjuje se da je u nekonvencionalnim ležištima otprilike 900 kubnih terametara plina, a nafte više od 700. Prema tome plina bi bilo dovoljno za još 150 godina, a nafte 130 godina. Pridoda li se i proizvodnja plina iz metanskih hidrata, za što bi prethodno trebalo riješiti tehnologiju proizvodnje, uz sadašnju potrošnju rezervi plina i minimalno 30 posto iscrpka, mogle bi se zadovoljiti potrebe za sljedećih 2000 godina.

>>Inu prodali za 1,2 milijarde eura, sada bi je platili 3

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije