Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dražen Breglec:

Novi Zakon o poštanskim uslugama nije postigao liberalizaciju tržišta

Dražen Breglec
Foto: Tatjana Tadić/PD/PIXSELL
08.01.2014.
u 16:25

Novi Zakon o poštanskim uslugama, koji je stupio na snagu 1. siječnja 2013., godine trebao je u potpunosti implementirati i treću poštansku Direktivu EU kako bi se postigla potpuna liberalizacija tržišta

U godinu dana izgubljeno je preko 1500 radnih mjesta a može se uočiti proces remonopolizacije u našoj branši, rekao je Dražen Breglec predsjednik Udruženja davatelja poštanskih usluga HGK na danas održanom sastanku u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Novi Zakon o poštanskim uslugama (NN 144/12) koji je stupio na snagu 1. siječnja 2013. godine trebao je u potpunosti implementirati i treću poštansku Direktivu EU kako bi se postigla potpuna liberalizacija tržišta. Breglec je, napominje HGK, ukazao i na činjenicu da se u zadnje vrijeme može uočiti porast tržišnog udjela Hrvatskih pošta te sve teži tržišni položaj ostalih gospodarskih subjekata u segmentu poštanskih usluga pri čemu je izostala institucionalna odnosno normativna podrška novim te inovativnim gospodarskim subjektima što nije bila početna intencija domaćih zakonskih rješenja ali i općenito europske normativne regulative. Pristup poštanskoj mreži koji mora osigurati tržišni lider odnosno gospodarski subjekt kojeg ovlasti država je preskup što će u konačnici rezultirati eliminiranjem konkurencije. Ovakvo stanje nije dugoročno održivo pored ostalog i zbog toga što smo članica EU pa je tvrtka CityEX d.o.o. zatražila očitovanja u vezi kršenja europskog zakonodavstva na domaćem tržištu a prvo očitovanje očekuje se u prvom kvartalu ove godine, smatra Breglec.

Tvrtko Trlek iz CityEx-a d.o.o. prezentirao je stanje na tržištu poštanskih usluga nakon godine dana liberalizacije te konstatirao kako je naš sustav već na samom početku bio nepripremljen za dosljednu i pravodobnu primjenu tog procesa. Pojedini gospodarski subjekti prisiljeni su razvijati paralelnu nacionalnu mrežu što je neprofitabilno pri čemu takva praksa nije zabilježena u EU. Prisutno je niz otvorenih pitanja koja se moraju hitno riješiti a jedno od njih je status univerzalne poštanske usluge. Djelatnost poštanskih usluga karakterizira niska stopa profitabilnosti te je radno intenzivna. Alternativni davatelji poštanskih usluga suočeni su s pravnom nesigurnošću te je upitan njihov tržišni opstanak što nije u interesu potrošača a u krajnjoj liniji ni društva u cjelini.

Potaknuti promjenama koje se događaju na tržištu poštanskih usluga, njihovi davatelji pokrenuli su svojedobno inicijativu za osnivanjem strukovnog Udruženja davatelja poštanskih usluga kojim bi se osnažila pozicija poštanskih operatera imajući u vidu da će primjedbe i prijedlozi koji će se uputiti nadležnim institucijama imati veću snagu ako budu upućeni ispred Udruženja nego pojedinačno od svake tvrtke. Članstvo u strukovnom Udruženju je otvoreno svim zainteresiranim gospodarskim subjektima, a aktivnosti udruženja namijenjene su upravama poduzeća. Sektor za promet i veze HGK zastupa interese gospodarstva prema kreatorima gospodarske politike te kao takav koordinira rad strukovnog udruženja - Udruženja davatelja poštanskih usluga.

>>HP nije restrukturiran. To nije napad nego konstatacija...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije