Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Restrukturiranje

Novi otkazi u Pošti, na ljudima u 2014. kane uštedjeti 200 mil. kn

Poštanski sandučići
Foto: Marin Tironi/24sata
13.11.2013.
u 09:53

Uprava HP-a tvrdi da je i konkurentska austrijska pošta otpustila 45 posto radnika

Početkom mjeseca Hrvatska pošta započela je novi ciklus otkaza. Ovaj put je riječ o 270 ljudi koji odlaze iz sustava u skladu plana restrukturiranja te državne tvrtke. U HP-u saznajemo da je među onima koji odlaze iz Pošte više od trećine administrativaca, a unatoč otpremninama koje su veće od prosječnih otpremnina na tržištu, postoje otpori. Ipak, rezanje broja zaposlenih je nužnost jer je Pošta prije restrukturiranja na zaposlenike izdvajala više od 70 posto ukupnih rashoda. Danas su rashodi za zaposlene pali na 65 posto, ali to je i dalje visok udio u odnosu na konkurenciju.

– Započeti proces samo je jedna od aktivnosti kojima je cilj da Hrvatska pošta troškove uskladi s prihodima koji u temeljnoj djelatnosti imaju trend pada 5-7 posto godišnje, kao i u svim drugim zemljama EU – kaže za Večernji list Alen Premužak, predsjednik uprave Hrvatske pošte.

Otpuštaju i Šveđani

Pada i tržište gotovinskog platnog prometa pa se procjenjuje da će prihodi HP-a godišnje padati za 70 milijuna kuna. U Pošti obrazlažu da su postupak racionalizacije broja zaposlenih proveli i njihovi konkurenti pa je tako austrijska pošta, koja posluje i na našem tržištu (tvrtka Weber Escal), nakon liberalizacije otpustila 45 posto radnika. Šveđani su prepolovili broj zaposlenika. Do sada je Hrvatska pošta broj zaposlenih smanjila za 10 posto. Iz sustava je otišlo 1020 radnika od sredine 2012. do danas, a broj zaposlenika i prije novog ciklusa rezanja broja radnih mjesta pao je ispod 10.000 ljudi, točnije na 9650.

Od 2007. kada je u Hrvatskoj pošti bilo zaposleno 12.226 djelatnika, broj zaposlenih pao je za ukupno 2576 ljudi, a nastavit će i padati u skladu s racionalizacijom. S druge strane, zapošljava se samo ako je nužno. Tako se u prethodnim godinama godišnje zapošljavalo oko 220 ljudi, dok je tijekom 2013. u Pošti zaposlen samo 31 radnik. Manji broj zaposlenih trebao bi se pozitivno odraziti na troškove već iduće godine.

Prodavat će nekretnine

Dok je u 2013. Pošta na zaposlenicima uštedjela samo 63 milijuna kuna, u 2014. uprava računa na uštedu od 200 milijuna kuna, što je 20 posto svih rashoda. U sklopu restrukturiranja posebno će se paziti na efikasno korištenje nekretnina. Pošta posjeduje 824 nekretnine, a njihovim aktiviranjem na troškovima održavanja može se uštedjeti 20 milijuna kuna godišnje.

Među 681 poslovnim prostorom, 10 odmarališta, 16 zemljišta i 117 stanova tridesetak je nekretnina koje nose 75 posto ukupne vrijednosti svih Poštinih nekretnina. Neke bi se mogle i prodavati.

>>Hoće li Pošta nakon prodaje HPB-a izgubiti unosan posao?

Ključne riječi

Komentara 1

TH
than
09:43 15.11.2013.

To se vec zna, zato dosta zena u administraciji odlazi na porodiljni. U administraciji poste je tako naporan posao, a tako dobra placa da se ide i na prinovu u obitelji, samo da se zadrzi posao. Jednom se proseces pokraj glavne poste u Branimirovoj i sve ti jasno koliko se tamo (ne)radi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije