Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEW EUROPE MARKET

Novi mediji nisu preuzeli vodeću poziciju televizije

darko brocić
New Europe Market
25.04.2013.
u 09:00

Međunarodna konferencija New Europe Market 
održat će se u Dubrovniku od 8. do 11. svibnja

– Televizija je dobila ozbiljne konkurente u internetu, društvenim mrežama i smartphoneima. Sigurno je da za dio publike, pogotovo mlađe, televizija više nije najvažniji medij. No, to još ne znači da su novi mediji preuzeli lidersko mjesto televizije, pogotovo kada se gleda ukupna populacija – kazao je Darko Brocić iz Beograda, direktor Nielsen Audience Measurement d.o.o., jedan od panelista na konferenciji New Europe Market, koji će se održati u Dubrovniku od 8. do 11. svibnja. Brocić ističe kako su nacionalne mreže i TV kanali i dalje vodeći u odnosu na specijalizirane kanale.

– Masovnija pojava specijaliziranih kanala već je uzela dio gledatelja nacionalnim televizijama i vjerojatno će se taj trend nastaviti. S druge strane, mislim da će još dosta vode proteći Savom i Dunavom dok neki specijalizirani televizijski kanal bude mogao konkurirati po gledanosti nacionalnim mrežama.

Televizijske kuće u Americi vode borbu s manjom tvrtkom Aereo, koja se specijalizirala za proizvodnju uređaja kojima se može snimati i besplatno repoducirati bilo koji sadržaj neke TV kuće ako je u zoni signala. Kako će tako nešto utjecati na stabilnost poslovanja TV kanala?

-  Ako u Americi u masovnu upotrebu uđe uređaj koji omogućava besplatno naknadno gledanje bilo kog sadržaja koji su TV kuće emitirale, to će sigurno doprinijeti da pojedini sadržaji imaju veću gledanost nego sada. Ako još Nielsen to može precizno izmjeriti i ako se ta gledanost bude priključivala gledanosti programa uživo, TV kuće će od toga imati koristi - procjenjuje Brocić

U Hrvatskoj su i dalje popularne turske TV serije, a Brocić otkriva da je tako i u Srbiji:

– U Srbiji su najgledanije domaće serije i važniji sportski događaji. Odmah iza njih su turske serije i reality show programi. Za prva četiri mjeseca 2013. godine, dvije turske serije našle su se na listi Top 10 najgledanijih programa. Generalno gledajući, turske serije su imale dobru gledanost u cijeloj regiji - otkriva Brocić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije