Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mesna i mliječna industrija poslala zahtjeve Vladi

Niži PDV i na smrznuto meso, mesne i mliječne prerađevine

Sir - ilustracija
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
1/2
08.03.2022.
u 22:18

Skupe kategorije mesa namjenski se smrzavaju za hotele i restorane koji to meso kupuju u turističkoj sezoni

U protekla tri tjedna cijena svinjetine rasla je 25%, a dodatno poskupljenje za još 40-60% očekuje se u sljedeća dva mjeseca. Svinjetina je glavna kategorija svježeg mesa koja se konzumira u Hrvatskoj, kao i sirovina koju troše mesoprerađivači crvenog mesa za više od 90% svojih proizvoda, što će uz drastična poskupljenja energenata značajno utjecati na prodajnu cijenu svih suhomesnatih proizvoda i mesnih pripravaka.

Najveći dio marže i dodane vrijednosti u svim mesnim industrijama je u prerađevinama koje će neminovno znatno poskupjeti. To će uzrokovati velik pad potražnje i proizvodnje i ugrozit će održivost i stabilnost poslovanja mesne industrije što mnogi iz neće preživjeti - upozorili su iz Mesne industrije Ravlić u komentaru na Vladin nacrt prijedloga o izmjenama i dopunama Zakona o PDV-u, koji je u e-savjetovanju bio svega pet dana, do prošlog petka, a u primjeni bi trebao biti već 1. travnja.

Predlaže se, između ostalog, smanjenje stope PDV-a s 13% na 5% za dječju hranu, jestiva ulja i masti, isporuku živih životinja, svježeg ili rashlađenog mesa i jestivih klaoničkih proizvoda, svježih ili rashlađenih kobasica i sličnih proizvoda od mesa, žive ribe te svježe ili rashlađene ribe, rakova, mekušaca i ostalih vodenih beskralježnjaka, svježeg ili rashlađenog povrća, korijena i gomolja, svježeg i suhog voća i orašastih plodova, svježih jaja peradi (u ljusci), na sadnice i sjemenje, gnojiva i pesticide, hranu za životinje (osim hrane za kućne ljubimce) te s 25% na 5% za maslac i margarin.

Osijek: Klaonica i proizvodni pogon Mesne industrije Ravlić 12.07.2018., Osijek - Proizvodni pogon i klaonica mesne industrije Ravlic.rPhoto: Davor Javorovic/PIXSELL
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Još veća neravnoteža

Suhomesnati proizvodi (trajni i polutrajni), smrznuto meso te svi mesni pripravci ostaju na stopi od 25%, dok se iz Ravlića, zalažu da se i na njih stopa PDV-a snizi na 5% kao i za svježe meso i određene mesne proizvode.

- Ostaviti PDV od 25% na suhomesnate proizvode koje naši potrošači često konzumiraju, nepravda je koja je ostala od prošle porezne reforme i sada je prava prilika da se ispravi. Što se smrznutog mesa tiče većina "skupih kategorija" kao što su juneći biftek, ramstek, svinjski file... sve naše mesne industrije zimi nemaju kome prodati pa to meso namjenski smrzavaju na -18°C za HoReCa kanal koji to od nas kupuje za vrijeme turističke sezone. Kome ćemo mi prodati tu robu ako na smrznuto meso ostane stopa PDV-a od 25% - pita Mario Ravlić.

Iz Udruge uzgajivača stoke i peradi te proizvođača mesa, mesnih proizvoda i mlijeka Croatiastočar dopisom su se obratili premijeru te ministrima poljoprivrede, financija i gospodarstva.

- Iz Vladina priopćenja vidi se da nije predviđeno smanjenje PDV-a na mesne i mliječne proizvode (sirevi, vrhnje i fermenti) pa će neravnoteža biti još više izražena. U proizvodnji mliječnih proizvoda stopa PDV-a na mlijeko kao sirovinu iznosi 5%, kao i na konzumna mlijeka čiji vrijednosni udio iznosi u ukupnoj prodaji mliječnih proizvoda oko 30%. Svi ostali proizvodi su na punoj stopi PDV-a, iako mlijeko kao sirovina čini više od 60% troškova proizvodnje svih vrsta mliječnih proizvoda – tvrde iz Croatiastočara.

U EU stope ispod 10%

Ističu kako je još složenija situacija u proizvodnji mesnih proizvoda gdje udio mesa kao sirovine čini više od 80% ukupnih troškova proizvodnje.

- Ne smanji li se stopa PDV-a na mesne i mliječne proizvode s 25% na 13%, s time da se zadrži stopa PDV-a na konzumna mlijeka od 5%, ova dva sektora prehrambene industrije ostat će u neravnopravnom položaju na domaćem tržištu i u odnosu na ostale članice EU gdje su stope PDV-a u odnosu na inpute i gotove proizvode uravnotežene i u okruženju Hrvatske niže od 10%. Visoka stopa PDV-a smanjit će potrošnju i proizvodnju, te povećati prekograničnu kupnja naših potrošača što će se negativno odraziti poslovanje i konkurentnost domaće industrije kod koje su neto marže skromne i značajno niže u odnosu na ostale članice EU - objašnjava direktor Croatiastočara Branko Bobetić.

Razmišlja li se o ovim prijedlozima i bi li i oni mogli u primjenu već od 1. travnja nismo dobili konkretan odgovor.

- U programu za četverogodišnje razdoblje je i smanjivanje PDV-a na svu hranu, a Vlada kontinuiranim poreznim reformama i posebnim odgovorima na krize smanjuje porezno opterećenje. Dinamika će ovisiti o makroekonomskim kretanjima i proračunskom okviru - odgovaraju iz Ministarstva poljoprivrede.

VIDEO: Ovo su mjere koje je Plenković predstavio: Smanjuje se PDV na plin, hranu, uloške...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije