Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kandidat za gospodarstvenika godine

Nikola Dujmović: Vjeruj u ono što radiš i nastoj dati zajednici više nego što si od nje uzeo

Nikola Dujmović
PD
21.11.2022.
u 08:33

Nikola Dujmović jedan je od osnivača Spana te je ove godine među nominiranima u 7. izboru Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika za gospodarstvenika i gospodarski događaj godine

Nikola Dujmović jedan je od osnivača Spana, domaće softverske kompanije, i njegov direktor od samih početaka. Inženjer je po zanimanju, a mogućnost za napredovanje i rast vidi u svemu što radi te zastupa jednostavnu poslovnu filozofiju: vjeruj u ono što radiš i slijedi načelo društvene odgovornosti, pružaj potporu i nastoj dati zajednici više nego što si od nje uzeo, piše, između ostalog, u predstavljanju Nikole Dujmovića kao izvršnog direktora tvrtke na njezinim stranicama. Nikola Dujmović odgovoran je za Spanovo širenje izvan granica Hrvatske, a bio je i pokretačka snaga iza Spanova partnerstva s Microsoftom, koje je Span učinilo vodećim partnerom ove kompanije u regiji.

Inače, Span je osnovan 1993., u eri poslovanja na papiru i dial-up interneta, započeli su kao pružatelj licencija i sistem-integrator usredotočen na Microsoftove tehnologije, a s vremenom su se razvili u međunarodnu kompaniju s brojnim priznanjima i profesionalnim certifikacijama.

Prvi izašli na domaću burzu

Posljednjih godina Span bilježi kontinuirani dvoznamenkasti rast prihoda, trenutačno zapošljava 744 stručnjaka i jedan je od najvećih IT izvoznika, koji dvije trećine svojih prihoda ostvaruje na inozemnom tržištu. Surađuje s 40 međunarodnih partnera i posluje s više od 1200 korisnika, među kojima su vodeće globalne i regionalne korporacije. Span Grupu čini šest domaćih povezanih društava: Span d.d., Bonsai.tech, Trilix, Ekobit, Fintech Digital Services, Span Centar kibernetičke sigurnosti te osam inozemnih u Sloveniji, Velikoj Britaniji, SAD-u, Njemačkoj, Ukrajini, Azerbajdžanu, Švicarskoj i Moldaviji. Kao vodeći stručnjak za Microsoftove tehnologije i vodeći regionalni partner Microsofta, Span je prva hrvatska kompanija koja nosi pet od mogućih šest Microsoft Solutions Partner statusa te dvanaest Microsoftovih naprednih specijalizacija.

Valja podsjetiti da je Span i prva IT kompanija koja je izašla na domaću burzu i odradila tzv. IPO, odnosno javnu ponudu dionica. Bilo je to u rujnu 2021. Span je putem javne ponude prodao svih 578.200 ponuđenih vlastitih dionica, odnosno 29,5 posto, a kupilo ih je više od 1000 dioničara, čime je prikupljeno 101,185.000 kuna. Kroz tzv. ESOP program zaposlenicima Spana u Hrvatskoj tada su također ponuđene dionice te se na kupnju dionica odlučilo više od polovice zaposlenika u Hrvatskoj, njih 242, izvijestili su lani nakon IPO-a iz tvrtke. A Nikola Dujmović tada je rekao:

– Potražnja za dionicama znatno je nadmašila ponudu. Među novim dioničarima više je od polovice Spanovih zaposlenika u Hrvatskoj. To je nevjerojatno i ponosan sam što radim s ljudima koji toliko vjeruju u ono što radimo – poručio je Nikola Dujmović.

U ovoj godini Span je nastavio s izvrsnim poslovanjem te je u ožujku kupio IT tvrtku Ekobit i pridružio je svojim povezanim društvima. A da je poslovanje uspješno, svjedoče i posljednji, devetomjesečni poslovni rezultati. Kako su istaknuli u izvješću, razdoblje je obilježeno rastom svih najvažnijih poslovnih pokazatelja. Ukupni prihodi Span Grupe iznose 650,7 milijuna kuna, što predstavlja rast od 11 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. EBITDA prije jednokratnih stavki porasla je za 68 posto te iznosi 55,4 milijuna kuna. EBITDA nakon jednokratnih stavki u promatranom razdoblju povećala se na 51,9 milijuna kuna, što predstavlja rast od 89 posto. Span Grupa ostvarila je neto dobit od 39,4 milijuna kuna, što je rast od 162 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Rast u SAD-u i Hrvatskoj

Najveći rast prihoda u grupi ostvarile su usluge s visokom dodanom vrijednošću, najviše u poslovnom segmentu razvoja softvera i poslovnih rješenja, koji je rastao 66 posto, i segmentu infrastrukturnih usluga, cloud i cyber securityja, koji je u promatranom razdoblju ostvario rast od 56 posto. Pad prihoda na tržištu Ukrajine – gdje je Microsoft omogućio korištenje svojih proizvoda i usluga bez naknade do kraja godine svim Spanovim korisnicima u toj zemlji – u potpunosti je nadomješten rastom prihoda na svim ostalim tržištima i u svim segmentima poslovanja. Udio prihoda koje grupa ostvaruje na inozemnim tržištima u devet mjeseci 2022. iznosi 65 posto, pri čemu najznačajniji rast u odnosu na prošlu godinu bilježe tržišta Hrvatske i SAD-a.

– Iza nas je još jedno uspješno razdoblje obilježeno rastom u svim ključnim segmentima poslovanja. Ovakav rast prihoda i profitabilnosti rezultat je naše poslovne strategije, koja je fokusirana na rast usluga s visokom dodanom vrijednošću. Veseli nas da smo u ovom kvartalu ostvarili dvanaestu Microsoftovu naprednu specijalizaciju i otvorili Span centar kibernetičke sigurnosti, kojim dodatno osnažujemo svoju prisutnost na tom području – poručio je Nikola Dujmović, osnivač i predsjednik uprave Spana.

 

Posljednjih godina Span bilježi kontinuirani dvoznamenkasti rast prihoda

 

U ožujku su kupili IT tvrtku Ekobit i pridružili je svojim povezanim društvima

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije