Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 65
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vlasnik nexea

'Nijemci bi bili najlošiji izbor za kupnju cementare'

'07.03.2011., Hrvatska udruga poslodavaca, HUP, Pavla Hatza 12, Zagreb - Ivan Ergovic, predsjednik HUP-a.  Photo: Goran Stanzl/PIXSELL'
'Goran Stanzl/PIXSELL'
Autor
Marko Biočina
29.07.2013.
u 16:05

Demanti: Šef njemačke tvrtke Muidža kaže da se ne žele riješiti konkurencije

Tek nekoliko dana nakon što je Branimir Muidža, regionalni direktor njemačkog Heidelbergcementa, objavio interes za preuzimanje Našicecementa, o toj ponudi oglasio se i većinski vlasnik našičke tvrtke Ivan Ergović. On smatra da je Heidelberg tek jedan od mogućih kupaca cementnog biznisa Nexe Grupe, ali da se ta prodaja može provesti tek nakon okončanja predstečajne nagodbe u kojoj se Nexe nalazi te dokapitalizacije tvrtke.

– Ako mene pitate, smatram da je Heidelberg najlošiji izbor jer mu je direktni konkurent u regiji. Ima zainteresiranih koji bi ponudili i višu cijenu od Nijemaca. U interesu je vjerovnika da se provede otvoren i transparentan postupak javne prodaje, a to traje i do godinu dana. Najave čelnika Heidelberga da su spremni dati ponudu za tri tjedna u najmanju su ruku neozbiljne – kaže Ergović.

Nije nikoga iznenadilo

Ipak, konačnu odluku dat će vjerovnici. Dogovor dosad nije postignut, a glavni prijepor bila je želja dijela vjerovnika da se prodajom dijela imovine zatvori dio potraživanja. Na bubnju bi se tako našao Našicecement, najvredniji dio kompanije, no vjerovnici i vlasnici ne mogu se dogovoriti. Dok neke banke zagovaraju što bržu prodaju, uprava je predložila prodaju nakon što se tvrtka dokapitalizira. Tako bi se uz cementaru spasile i ostale tvrtke u kojima je zaposleno 1500 ljudi. O interesu Heidelberga špekulira se dugo pa Muidžin istup i nije iznenađenje. Ipak, upitna je budućnosti našičke proizvodnje postanu li Nijemci novi vlasnici. Naime, Heidelberg u regiji ima čak tri tvornice pa je logično pitanje bi li kupnja Našicecementa bila tek način da se eliminira tržišni konkurent. Muidža je takve tvrdnje demantirao, no Ergović smatra da su takve najave poslovno neuvjerljive.

Nema logike

– U našoj regiji Heidelberg ima proizvodne kapacitete od 30 milijuna tona godišnje, a proizvodi tek 17 milijuna. Uz Nexeovo tržište ti bi kapaciteti bili puni, što je idealno poslovanje. Ne vidim tu logiku očuvanja proizvodnje u Našicama, a kamoli ulaganja u razvoj tvrtke. Uostalom, kriza koja je pogodila nas pogodila je i Heidelberg. Od 2009. otpustili su više od 7500 ljudi te zatvorili stotinjak postrojenja. Mislim da ti podaci ne garantiraju svijetlu budućnost Našicecementa. Dapače, nedavno su nam predlagali da razmontiramo jedan od svojih mlinova u Našicama te im prodamo dijelove kako bi mogli popraviti jedan od svojih mlinova u Kaknju. Da su vlasnici, učinili bi to bez pitanja. Heidelberg nije dobar izbor ni iz perspektive tržišta. Što se može dogoditi kad tržištem zagospodare međunarodni koncerni, može se vidjeti iz primjera Njemačke gdje su Heidelberg, Holcim, Lafarge i još nekoliko proizvođača deset godina u nezakonitom kartelu napuhavali cijene, za što je njemačka tvrtka i platila kaznu od 160 milijuna eura – kaže Ergović.  

>> Za spas najveće kompanije u Slavoniji preostala tek četiri tjedna

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije