Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U 2009. najtraženiji prodavači, konobari, dadilje, kuhari, komercijalisti...

Ni ova godina neće donijeti oporavak na tržištu rada

nezaposleni
Željko Hladika/Večernji list
04.01.2010.
u 09:53

U ovom je trenutku važno zaustaviti negativne trendove koji su se javili u 2009. te ponovno pokrenuti tržište i vratiti optimizam hrvatskim poslodavcima, smatra Žonja.

Gospodarska kriza ostavila je duboki trag na tržištu rada protekle godine. U 2010. godini ne treba očekivati bitnije poboljšanje jer će oporavak biti postupan, a na tržištu rada godina u koju smo ušli neće donijeti znatne pomake nabolje, predviđa Igor Žonja, predsjednik uprave portala MojPosao.

Prema podacima HZZ-a, stopa nezaposlenosti za prosinac 2009. iznosila je 16,1 posto. U odnosu na prethodni mjesec veća je 0,5 posto, a u odnosu na isti mjesec prošle godine viša je 2,8 posto. U prvih šest mjeseci 2009. godine prosječna stopa nezaposlenosti iznosila je 14,6 posto što je 0,7 posto više od prosječne stope nezaposlenosti u istom razdoblju 2008.

- 2009. godina nametnula je nova pravila ponašanja na tržištu rada, a ona zahtijevaju prilagodbu i poslodavaca i posloprimaca. Oni koji se budu brže i odlučnije prilagođavali iz krize će izaći snažniji. U ovom je trenutku važno zaustaviti negativne trendove koji su se javili u 2009. te ponovno pokrenuti tržište i vratiti optimizam hrvatskim poslodavcima - smatra Žonja.

Najveća ponuda i potražnja poslova u trgovini i turizmu

No protekle godine, kada je potražnja za određenim zanimanjima bila u pitanju, nije bilo krize za prodavače, konobare, dadilje, kuhare čije su struke prema podacima portala MojPosao bile najtraženije na domaćem tržištu rada.

Tražili su se i komercijalisti, knjigovođe te programeri i tajnice. Poslodavcima je  trebalo najviše radne snage sa srednjom stručnom spremom.

Najveća ponuda i potražnja poslova protekle je godine zabilježena u sektoru trgovine, turizma i ugostiteljstva te financija i računovodstva.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije