Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Analiza

Nezaposlenost u Hrvatskoj mogla bi ostati trajno

filozofski-novi
Arhiva VL
05.04.2010.
u 15:44

Kakve će socijalne i psihološke posljedice imati visoka i dugotrajna nezaposlenost pokušao je analizirati magazin Banka te utvrdio da će u smanjenju nezaposlenosti biti važan porast visokoobrazovanih u strukturi radne snage

Hrvatska je ušla u novu eru visoke nezaposlenosti koja će po svemu sudeći rezultirati valom nepovratnih promjena u društvu čiju je dubinu i ukupne posljedice u ovome trenutku teško sagledati, piše u novom broju magazina Banka. Magazin analizira kakve će socijalne i psihološke posljedice imati visoka i dugotrajna nezaposlenost.

- Dugotrajna nezaposlenost vodi političkoj, socijalnoj i ekonomskoj nestabilnosti. Socijalna cijena je visoka, a plaća se u siromaštvu, porastu kriminala, propadanju regija, porastu zdravstvenih troškova i stvaranju uvjeta za rast nasilja, netrpeljivosti i terorizma. Najvažnija je socijalna isključenost koja se najčešće mjeri stopom siromaštva. Osim doslovnog osiromašenja, dugotrajna nezaposlenost za posljedicu ima i socijalnu izolaciju, marginalizaciju i gubljenje socijalnih mreža. Profesija je jedan od bitnih faktora identiteta u modernim društvima. Vezana je uz 'organizirani' rad, pa ispadanje iz organizacija znači i pitanje preispitivanja identiteta - upozorava na univerzalne socijalne posljedice nezaposlenosti dr. sci. Jasminka Lažnjak, s Odsjeka za sociogiju zagrebačkog Filozofskog fakulteta. 

Inga Žic, ravnateljica Uprave za rad i tržište rada u Ministarstvu gospodarstva, upozorava da više od visoke nezaposlenosti zabrinjava niska zaposlenost.

- Kad bi se dogodilo čudo i preko noći se zaposlilo svih 317.625 nezaposlenih, stopa nezaposlenosti bila bi jedan, a stopa zaposlenosti radno aktivnog stanovništva, a to je ono od 15 do 64 godine povećala bi se samo sa 57 na 59 posto, što je i dalje mala razina iskorištenosti radnoga potencijala zemlje – tvrdi Žic.

Objašnjava da to što imamo puno neaktivnih znači i da imamo vrlo inertno društvo koje se ne želi brzo mijenjati. Naša radna snaga uopće nema interesa za promjenu profesije i radnoga mjesta i u tom je smislu profesionalno i prostorno statična. A upravo oni koji nisu spremni ulagati u svoje obrazovanje u najvećoj su opasnosti od ulaska u dugotrajnu nezaposlenost, dulju od godine dana.

Danas 36 posto dugotrajno nezaposlenih ima samo osnovnu školu i tu se vidi utjecaj obrazovanja na tržište rada, dodaje Žic. Napominje da bi u aktivne mjere tržišta rada trebalo ulagati barem dvostruko više od sadašnjih 125 milijuna kuna godišnje jer to nije dovoljno da se poveća zapošljivost velikog broja dugotrajno nezaposlenih. Za budućnost rada svjetska znanstvena literatura donosi dva scenarija, koji imaju različite socijalne posljedice.

Jedan je "društvo bez zaposlenja" koje predviđa daljnje povećanje nezaposlenosti uvjetovano razvojem tehnologije, a drugi, "društvo pune zaposlenosti" kojeg zastupaju kritičari financijskog/monetarnog kapitalizma koji smatraju da je uzrok nezaposlenosti strukturalne naravi upravo u ovakvom tipu društva.

- Presudan faktor smanjenja nezaposlenosti u Hrvatskoj mogao bi biti značajan porast visokoobrazovanih u strukturi radne snage – rekla je magazinu Banka Jasminka Lažnjak.

Komentara 12

BO
borc
16:27 05.04.2010.

Gdje su bili ovi\"strucnjaci\"kada su se firme davale šakom i kapom lopovima?Sada se lupetaju kojekakve teorije o strucnom usavršavanju-gluposti!Zavirite malo iz tih svojih udobnih fotelja u prave proizvodne djelatnosti,pa cete vidjeti da masa radi na radnim mjestima iako ima završene sasvim druge škole a vi trabunjate o inertnosti radnika.Opet su po vašim ideologiziranim shvatanjima radnici krivi za sve a vi\"strucnjaci\"ste nemocni boriti se protiv tog neobrazovanog,inertnog puka.Oni,koji završe neke fakultete ili više škole a ne ulete u državne ustanove,su još gore zaglibili u\"lijepoj vašoj\"

OB
-obrisani-
16:42 05.04.2010.

Dobro je da je netko uopće zamijetio postojanje provalije u koju nas stampedom tjeraju goniči. Kao što je uvijek lakše sjediti u publici i gledati izvođenje predstave te potom kritizirati, tako je i lakše samo zamjećivati trendove, kritikama obasipati izvođače. Međutim, nisu ti trendovi atmosferske padaline pa da im se čudimo poput cestara snijegu u prosincu. Trendovi su posljedica nepostojanja politike i vlasti koja bi iznjedrila nacionalnu strategiju. Mi danas imamo HAZU koja je umirovljenička interesna organizacija, imamo društvo ekonomista koje je u ulozi dvorskog astrologa, oporbu koja aplaudira svakom neuspjehu države, imamo radništvo koje ne radi, imamo pretjerano visoki broj invalida (ravno pola milijuna, što radničkih invalida, što vojnih). Iluzorno je očekivati da će nam sutra doći Nijemci, Britanci pomagati i donositi makar što u NAŠEM interesu. Ako se ne trgnemo sami, kroz neko vrijeme se nećemo uopće trzati, pokrepat ćemo od gladi, ili izmoždeni od ropskog rada za premalu plaću kod stranih poslodavaca.

OB
-obrisani-
16:30 12.04.2010.

Kriza je. 330.000 ljudi je nezaposleno. Mi (www.gdi-wealth.ws) Vam nudimo priliku da se izvučete iz dugova i osigurate visoke mjesečne prihode. Drugi zarađuju, zašto ne biste i Vi?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije