Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
2014. bit će teška

Nestao optimizam, ekonomisti sada najavljuju pad BDP-a

Zdeslav Šantić
Foto: Goran Jakus/PIXSELL
27.12.2013.
u 12:34

Ni tržište rada ne ulijeva nadu, nezaposlenost bi mogla biti oko 20%

Vlada u sljedećoj godini očekuje rast gospodarstva od 1,3 posto, HNB 0,7 posto, a Svjetska banka 0,8 posto. Ekonomisti vodećih domaćih banaka koje je Hrvatska udruga banaka anketirala u studenome također su očekivali blagi rast, no pita ih li se sada, prognoze više nisu iste s obzirom na mjere koje nam je zadala Europska komisija zbog ulaska u proceduru prekomjernog deficita, među kojima je i smanjenje deficita od čak dva postotna boda u godinu dana.

– Umjesto 0,2 posto rasta, kakva je prognoza bila u studenome, sada predviđamo pad BDP-a za 0,5 posto – kaže Zdeslav Šantić, glavni ekonomist Splitske banke SG. Zato, koliko god su još nedavno prognoze ulijevale malo optimizma, sada za to razloga više nema jer se, uz pad gospodarstva, neće popraviti ni situacija na tržištu rada pa bi stopa registrirane nezaposlenosti mogla biti i nešto viša od 20 posto. Izvoz će i dalje slabjeti, što zbog gubitka tržišta Cefte, što zbog pojačane konkurencije, pa ni potrošnja neće imati pretpostavke rasta. Gospodarstvo nam može blago porasti samo ako se povećaju kapitalni projekti i investicije, pa tako i izvoz.

– Dodanu vrijednost mogu dati samo proizvodnja i industrija usmjerena izvozu – kaže Ivo Usmiani, predsjednik uprave Jadran Galenskog laboratorija, jedne od rijetkih domaćih kompanija koja sljedeću godinu može gledati s optimizmom jer je krenula u širenje kapaciteta i ima osigurano izvozno tržište.

– Vlada je morala brže i radikalnije vući poteze, kao što je primjerice čišćenje javne uprave i provođenje reformi u sustavu gradova i županija – kaže Usmiani i dodaje da je puno ranije trebalo osloboditi dio resursa i usmjeriti ih u proizvodnju. Filip Filipec, predsjednik uprave Tehnike, jednog od rijetkih građevinara koji su preživjeli krizu, kaže da planiraju popraviti prihode, ali ne na domaćem nego na stranom tržištu jer nema naznaka da će se u Hrvatskoj gospodarstvo dignuti. Domaće tvrtke koje planiraju širenje proizvodnih kapaciteta, kao što su JGL ili Atlantic grupa, rijetkost su, ali zato postoje najave osam stranih investicija u proizvodni sektor. Na ruku, uz sve trenutačno, ne ide ni predviđeni rast cijena kapitala na stranim tržištima zbog poteza FED-a.

>> Radno mjesto u Hrvatskoj u prosjeku stoji 350.000 kuna

Komentara 7

RA
razer
19:17 27.12.2013.

Tek sada je nestao optimizam? Ljudi moji, mi smo u recesiji ili nuli jos jako dugo. Nastavit cemo tonuti kao kamen, jer nema nikakve osnove za pomak. Nezaposlenost ce ici prema 30% registrirano, a 50%+ stvarno. Svaka druga radnja/trgovina/kafic/drugo ugo u centru grada je propala.

RA
razer
12:06 29.12.2013.

Samo da nadodam, ova nezaposlenost i stanje postaje humanitarna katastrofa za mlade. Iznimno ostre reforme vjerohatno bi produbile recesiju, jako, u jednoj godini, ali doslo bi do oporavka. Ovako, svakom odgodom, nastavljamo kliziti godinbu za godinom, a kako stvari stoje, ni 2015. nece biti nista bolja. Turizam ne moze uciniti puno, gradevina je gotova-i to na 10, 20g. Industrija je potpuno unistena. Fiskalna konsolidacija ce vjerojatno biti jos jedna runda podizanja poreza. Kako vrijeme ide, prognoze ce biti sve losije. Nazalost.

ER
EUGEN ROMMEL 2
08:51 31.12.2013.

kako su pametni ovi analitičari!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije