Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istraživanje portala MojPosao o pristojnosti na radnom mjestu

Nepristojnost ugrožava poslovne odnose

posao
Arhiva VL
22.12.2009.
u 12:50

Čak 72 posto ispitanika bahatost svrstava među osobine koje im najviše smetaju kod suradnika, a omraženi su im i glasni privatni razgovori, pokazalo je istraživanje portala MojPosao o prostojnosti na radnom mjestu.

Čak 72 posto ispitanika bahatost svrstava među osobine koje im najviše smetaju kod suradnika, a omraženi su im i glasni privatni razgovori, zbog kojih ih se više od polovice našlo u neugodnoj situaciji pred klijentima ili poslovnim partnerima, pokazalo je istraživanje o prostojnosti na radnom mjestu. Portal MojPosao istražio je, naime, kakva je razina pristojnosti zaposlenika u Hrvatskoj te koliko ostali suradnici zapravo primjećuju (ne)pristojno ponašanje svojih kolega.

Svega nešto više od trećine ispitanika pristojnost svojih suradnika ocjenjuje kao vrlo dobru ili odličnu (36 posto), 38 posto kao dobru, dok četvrtina ispitanika (25 posto) pristojnost suradnika ocjenjuje kao lošu ili čak užasnu.

Više od polovice zbog nepristojnosti suradnika našlo se u neugodnoj situaciji pred klijentom ili poslovnim partnerom: prosječno 23 posto ispitanika više puta, a 41 posto svega nekoliko puta.

Od ispitanika koji su pred klijentom ili poslovnim partnerom doživjeli neugodnu situaciju zbog nepristojnog ponašanja suradnika, čak 15 posto ih je za posljedicu imalo narušavanje ili čak prekid poslovnih odnosa. Otvoreni klijentov ili partnerov prigovor čulo je 22 posto ispitanika. Većina ih se (84 posto) "samo" našla u neugodnoj situaciji, a šest je posto ispitanika zbog nepristojnog suradnika gledalo partnera kako odlazi sa sastanka. 

Preglasno pričanje na telefon - i to za privatne potrebe smeta 57 posto ispitanika, a loše su higijenske navike na trećem mjestu sa 55 posto ispitanika koji su izjavili da im to smeta ili jako smeta. U ostale iritantne navike spadaju i neumjesni komentari i prostačenje, konstantno mljackanje i grickanje, preglasno puštanje glazbe te preglasno pričanje na telefon (za poslovne potrebe).

Kada se radi o neprikladnom i/ili iritantnom ponašanju, većina ispitanika (njih 74 posto) upozorilo bi kolege na neprikladno ponašanje.

Skromnost je, čini se, mnogima vrlina, pa većina ispitanika (prosječno 80 posto) priznaje kako i sami imaju neke navike i ponašanja koja bi mogla iritirati njihove suradnike. Najviše ih je izjavilo kako je to preglasno pričanje na telefon i to u poslovne svrhe. Da glasno puštaju glazbu izjavilo je 19 posto muškaraca i 16 posto žena, a po 18 posto muškaraca i žena priznalo je da preglasno pričaju na telefon čak i kada se radi o privatnim razgovorima. Da imaju loše higijenske navike, priznalo je pet posto muškaraca i svega jedan posto žena.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije