Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Presuda

Nekadašnji čelnik Parmalata osuđen na 18 godina zatvora

Callisto Tanzi
AFP
10.12.2010.
u 08:19

Calisto Tanzi zajedno s drugim osuđenicima u aferi Parmalat mora vratiti i 2 milijarde eura te nadoknaditi 5 posto nominalne vrijednosti dioničarima koje je bankrot te tvrtke uništio

Calisto Tanzi, utemeljitelj talijanskog agroprehrambenog diva Parmalata, u Parmi je osuđen na 18 godina zatvora zbog zločinačkog udruživanja i drugih radnji koje su dovele do bankrota tog koncerna 2003. Zajedno s drugim osuđenicima, bivšim čelnicima Parmalata, tvrtki mora vratiti 2 milijarde eura te nadoknaditi 5 posto nominalne vrijednosti dionica malim dioničarima (oko 30 milijuna eura, a nekad su vrijedile 600 milijuna eura), koje je propast Parmalata uništila.

Podsjetimo, aferu Parmalata, što je bio najveći bankrot nekog europskog koncerna, mnogi su nazivali „europskim Enronom“. Kompanija je propala pod teretom duga od 14 milijardi eura. Uz bivšeg predsjednika Parmalata Tanzu, na 14 godina osuđen je nekadašnji direktor financija tvrtke Fausto Tonna, a brat čelnika Parmalata, Giovanni Tanzi, koji je nekad sjedio u upravi, na 10 godina, objavile su agencije.

Nakon propasti 2003., Parmalat se ponovno digao iz pepela. Dvije godine kasnije njegove su dionice ponovno uvrštene na milansku burzu, a u nagodbama s bankama uspio je povratiti više od 2 milijarde eura. U talijanskim medijima se tvrdi da će se Tanzi žaliti, što bi u talijanskom pravosuđu moglo trajati godinama, a on ima već 72 godine.

Zbog nedopuštenih manipulacija na burzi, Tanzi je prije dvije godine već bio osuđen na 10-godišnju kaznu, ali je proteklih devet mjeseci uglavnom proveo u kućnom pritvoru.

 

Komentara 3

Avatar inkvizitor
inkvizitor
10:36 10.12.2010.

Kad je glup, pa nije pobjegao u Sloveniju!

MO
mozel
15:57 10.12.2010.

Evo vidite da nije samo pljacka kod nas.Vidite da se radi malo visoj svoti nego kod nas a vjerujem da nece biti osudjen na pravomocnu ni 3 godine Svugdje MAFIJA

JA
Jazuji
22:43 12.12.2010.

hahahahahahahahah, koja glupost, hahahahahah, a mi se žalimo. Tko valja njega pod pravosuđe, a tko ne valja taj je mafija i boje ga se svi odreda. PS :Pukanić. Posebno je to naglašeno u Italiji, zemlji koja muze EU od nastanka. PS: Napulj

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije