Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prodaja

Neckermann se povlači iz Hrvatske te Slovenije, Češke, Slovačke...

'za varazdin 28.07.2006....varazdin.... neckermann....torta.....proslava......rodjendan snimio marko jurinec'
'jurinema'
07.09.2011.
u 20:45

Ukupno će, doznajemo, biti otpušteno 160 radnika, od kojih 38, prema posljednjim podacima, radi u Hrvatskoj

Njemački kataloški trgovac Neckermann do kraja godine povući će se iz država srednje i istočne Europe, uključujući i Hrvatsku, pišu slovenske Finance.

Ambicije ostale san

Ni popularna "kupnja iz naslonjača" proteklih godina, naime, nije ostala imuna na krizu i recesiju. No sa šoping-centrima, koji u nas niču kao gljive poslije kiše, te sve žešćom konkurencijom online, Neckermann, koji je svojedobno imao ambicije regionalnog lidera u kataloškoj prodaji, očito sve više pada u zaborav. Ni mnogobrojna sniženja i akcije ne pomažu pa se kompanija već godinama na hrvatskom tržištu susreće s padom prodaje i gubicima.

U hrvatskom Neckermannu nisu bili spremni ništa od toga komentirati. Prema podacima Poslovne.hr tvrtka je 2006. u Hrvatskoj zapošljavala 200 radnika, u 2009. 64, a u 2010. samo 38.

Ukupni prihodi u tom petogodišnjem razdoblju pali su sa 32,2 na 9,4 milijuna eura (62,35 milijuna kuna) u lanjskoj godini. U odnosu na 2009., prihodi Neckermanna u 2010. bili su 12,6 posto manji nego godinu prije, a gubici 2,4 milijuna eura, naspram 2,2 milijuna eura u 2009. Tvrtka je, doznajemo, slično poslovala i u ostatku srednje i istočne Europe. U Sloveniji je, primjerice, Neckermann lani ostvario 12,7 milijuna eura prihoda i samo 100 tisuća eura dobiti pa će se do kraja godine, osim iz Hrvatske, povući i iz Slovenije, Češke, Slovačke i Ukrajine, objavili su iz te kompanije.

U pet država 50 mil. €

U spomenutih pet država Neckermann je u lanjskoj godini ostvario oko 50 milijuna eura prihoda, znatno manje nego godinu prije, što u kompaniji pripisuju gospodarskoj krizi.

Najavljuju tako otpuštanje 160 ljudi, a iako su njemačko i austrijsko tržište kompaniji najvažniji i na njemu očekuju rast, i u Austriji će, gdje je lani prihod bio 103 milijuna eura ili 22 posto više nego godinu prije, biti otpušteno od 40 od 360 radnika.

Vijest o otkazima desecima zaposlenih u Austriji pak stigla je nekoliko mjeseci nakon što se Neckermannov suparnik Quelle Austria ponovno digao iz "mrtvih". Quelle je, naime, proglasio bankrot 2009., nakon čega je oko 1000 ljudi ostalo bez posla. No, nakon što je kompaniju preuzeo hamburški Unito Versand & Dienstleistungen GmbH, koji je odlučio zadržati tradicionalni brend, Quelle se vratio početkom godine ostvarivši samo u prvom mjesecu poslovanja oko 7 milijuna eura, a na posao je nakon dvogodišnje pauze vraćeno i 800 radnika koji su prije radili za tu kompaniju.

Iz Neckermann grupe, koja je lani u devet zemalja u kojima posluje ostvarila ukupno 1,29 milijarde eura prihoda najavljuju da će u budućnosti svoju prodaju još više usmjeriti na internet.

Komentara 23

IV
Ivekivek
21:54 07.09.2011.

U ovom našem sivilu konačno i jedna lijepa vijest!

DU
Deleted user
22:21 07.09.2011.

12,6 posto pali su prihodi Neckermanna u Hrvatskoj u prošloj godini u odnosu na godinu prije – sa 32,2 na 9,4 milijuna eura. Je l\' to netko ima problema s matematikom ili ne zna objasniti o kojem se vermenu radi ?

Avatar babas
babas
02:35 10.09.2011.

Dosta su nam valjali to njihovo smeće.Kupio sam kod njih digitalnu vagu koja mjeri i masno tkivo. Crknulo za 7 dana,i Kinezi imaju kvalitetnije proizvode to po puno boljim cijenama. Radosna vijest!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije