Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Privatizacija

Ne odustajemo od HŽ-a iako nam je propala kupnja u Rumunjskoj

vagoni
Duško Marušić/PIXSELL
17.10.2013.
u 17:00

Rumunjima je već prije propala kupnja i crnogorskog Carga, a neki isti scenarij očekuju i u RH

Grampet Grupi, koja želi preuzeti HŽ Cargo, propala je kupnja rumunjskog državnog željezničkog cargo prijevoznika CFR Marfe. Posao preuzimanje Marfe bio je gotovo priveden kraju, a onda je sve propalo jer banke koje imaju plasirane kredite u toj tvrtki nisu odobrile promjenu vlasničke strukture.

Prevelike dubioze

Istodobno s propašću preuzimanja Marfe u Hrvatskoj su se pojavile informacije da Grampet odustaje od kupnje HŽ Carga jer su Rumunji u toj tvrtki navodno našli prevelike dubioze. No, u Grampetu tvrde da ne odustaju od kupnje hrvatskog cargo operatora. Rumunji kažu da i dalje ostaju potpuno predani procesu privatizacije HŽ Carga i navode da im je hrvatsko tržište jedan od strateških interesa. Za svoj neuspjeh u Rumunjskoj krive tamošnju vladu jer nije ispunila formalne zakonske uvjete navedene u ugovoru o privatizaciji.

Za kontrolni paket dionica CFR Marfe Grampet je trebao platiti 202 milijuna eura, a još 200 milijuna eura obvezao se uložiti u tvrtku. Većinski vlasnik Grampet Grupe, kontroverzni rumunjski poduzetnik Gruia Stoica jučer je u priopćenju naveo da je uvjeren da će privatizacija HŽ Carga biti uspjeh za obje strane – i Grampet i hrvatsku Vladu.

– Splet nesretnih okolnosti u Rumunjskoj ne utječe na naše obvezivanje za preuzimanje HŽ Carga – poručio je čelnik GFR-a Gruia Stoica.

Problemi s tužbama

Grampet Grupa, odnosno njena tvrtka Ferovia, pobijedila je na natječaju za kupnju 75 posto udjela u HŽ Cargu ponudivši 30 milijuna eura za otplatu glavnice kredita pokrivenog državnim jamstvom, 10 milijuna eura kao obrtna sredstva za pokriće obveza dobavljačima i plaće zaposlenima te 20 milijuna eura za ulaganje. Usto su se Rumunji obvezali preuzeti i kredite HŽ Carga, oko 80 milijuna eura, za koje su izdana državna jamstva.

No ugovor između hrvatske Vlade i Grampeta još nije potpisan. Rumunji trenutačno snimaju stanje u Cargu, a kako doznajemo, još nisu riješena pitanja zbrinjavanja viška radnika, sudskih sporova koje ima Cargo, a problem je i to što Cargo nije upisan kao vlasnik svojih nekretnina.

Oni skeptičniji prema sposobnostima Rumunja kažu pak da im privatizacija Marfe nije prvi posao koji je propao pa podsjećaju da su Rumunji prije nekoliko godina bili pred preuzimanjem crnogorskog cargo prijevoznika, a na kraju je taj posao propao.

>> Pročitajte što se sve prodaje iz resora Hajdaša Dončića

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije