Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Natječaj

NATO nabavlja i hranu – javite se!

Ivan Vrdoljak i Michael  J. Lyden
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
13.11.2013.
u 13:29

Velike poslove u nabavi vrijednoj 2,2 milijarde eura godišnje mogle bi dobiti tvrtke iz prehrambene i kemijske industrije

Prvi čovjek NATO Support Agencyja, agencije zadužene za veći dio javne nabave za NATO, Michael J. Lyden u Zagrebu je održao seminar s hrvatskim poduzetnicima kako bi ih pozvao i naučio kako poslovati po visokim standardima vojnog pakta. Sutra u Istanbulu počinje godišnja konferencija NSA, a iduće će se godine održati u Hrvatskoj. Godišnja nabava agencije iznosi 2,2 milijarde eura, a suprotno od uvriježenog mišljenja, NSA, osim oružja i ostalih proizvoda vojne industrije, nabavlja i hranu te proizvode iz asortimana široke potrošnje pa bi suradnju mogle ostvariti i prehrambene tvrtke. Upravo taj sektor naglasio je i Ivan Vrdoljak, ministar gospodarstva.

– Veliki volumeni mogu se ostvariti u prehrambenoj ili kemijskoj industriji, a ne samo u vojnom sektoru – istaknuo je ministar, a dodaje da nekoliko IT tvrtki iz Hrvatske već radi za NATO. Na seminar se prijavilo samo 45 poduzetnika koji će imati i bilateralne sastanke. Tim brojem Vrdoljak nije zadovoljan, kao ni time da je samo 46 tvrtki pokušalo poslovati s NATO-om. Postupak prijave za natječaje NSA nešto je drugačiji od standardnog. Tvrtke se prvo moraju akreditirati za bazu podataka NSA, pri čemu moraju dokazati da imaju potrebne standarde poslovanja, a potom se svim članovima baze šalju pozivnice na natječaje. Zasad su u toj bazi tek 83 hrvatske tvrtke.

– Želimo potaknuti sudjelovanje industrijskog sektora u javnoj nabavi NATO-a. Pozivam vas da prezentirate usluge i proizvode koje smo spremni kupiti, a mi ćemo vas naučiti kako raditi s NATO-om – poručio je Lyden. Sugerirao je i da se domaće tvrtke udruže s većim partnerima iz EU.

>>NATO-a upozorava na 'konkurencijski šok' Europe

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije