Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izbori i biznis

Narodu zarada na dionicama Hrvatske poštanske banke?

HPB
Marko Lukunić/Pixsell
01.02.2011.
u 07:30

Prodaja dionica po povlaštenoj cijeni u predizbornim kampanjama često je mamac za dobivanje glasova pa Vlada traži dobrog kandidata koji bi donio pobjedu

HDZ-ovi su stratezi krenuli u potragu za državnom tvrtkom koju bi do izbora putem burze prodali građanima, slično kao što je 2006. i 2007. učinio Ivo Sanader s Inom i T-HT-om. Tada je više od 400.000 građana kupilo dionice tih dviju tvrtki, a moglo bi se reći da ih je većina i zaradila.

Lijepa investicijska priča

Druga je stvar što je ubrzo nakon toga došlo do sloma burze, pa se vrijednost dionica u nekoliko mjeseci istopila za 50 milijardi kuna. Predsjednica Vlade Jadranka Kosor demantirala je prodaju HEP-a putem IPO-a, javne ponude na burzi, što se s velikim nestrpljenjem očekuje u investicijskoj zajednici jer je HEP jedini prestali dragulj iz obiteljskog srebra. Neslužbeno se govori da se kandidati za izborni IPO traže unutar Janafa, Croatije osiguranja i HPB-a.

– HPB ima potencijala da bude lijepa investicijska priča za ulagače – izjavio je jučer Čedo Maletić, predsjednik uprave HPB-a, prve od banaka koja je objavila rezultate poslovanja u 2010. HPB je opet profitabilna banka – rekao je Maletić na susretu s novinarima te dodao da je nakon velike krize i preklanjskih gubitaka HPB 2010. ostvario 50,5 milijuna kuna neto dobiti. Da nije bilo rezervacija za gubitke (koje su iznosile visokih 140 milijuna kuna), dobit HPB-a bila bi čak 195 milijuna kuna.

Kako do kapitala

Je li ta brojka zapela za oko nekom od HDZ-ovih i Vladinih stratega brzo će se vidjeti, jer priprema IPO-a čak i u idealnim uvjetima traje devet mjeseci do godinu dana, a k tome treba voditi računa da su građani 2008. i 2009. pretrpjeli velike burzovne gubitke, pa neće samo tako ulijetati u nove avanture. Na pitanje novinara o izgledima da se HPB uklopi u Vladine planove brze privatizacije, Maletić je jučer odgovorio kako je moguće da se na burzi ponude nove dionice banke, tim više što se banka može posložiti da bude institucija par excellence, no nije o tome bio određen.

Prvi čovjek HPB-a nije spominjao rokove, ali je rekao da će banka u dogledno vrijeme morati razmišljati o novom obliku dokapitalizacije, koja se može provesti na više načina: kroz javnu ponudu dionica, popularni IPO, prodaju strateškim partnerima ili pak dokapitalizaciju od strane postojećih dioničara: to su država, Hrvatska pošta (27 posto) te HZMO i HFP.

Ključne riječi

Komentara 26

JA
jamadolac
10:02 01.02.2011.

BRAVO !! ODLIČAN NAČIN DA SI BOGATI JOŠ MALO PODEBLJAJU NOVČANIKE !!! To je legalna pljačka koju su vjerojatno smisli novoizabrani stratezi na čelu sa Škegrom !!!

AU
autoritet
10:39 01.02.2011.

A što je loše u tome da se HPB ponudi Hrvatima po povlaštenoj cijeni? Ne daj bože da mali investitori nešto zarade, ne voli to Ljubica Garatrić nikako

DH
dalibor.hren
17:43 01.02.2011.

Poznato je kako i što zarađuje narod u Hrvatskoj

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije