Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uvjeti stanovanja

Najudobniji život u Nizozemskoj, svaki peti dom u EU je pretijesan

kuća
nnn
26.02.2011.
u 14:29

U prenastanjenim kućanstvima živi 55 posto Rumunja i 47 posto Bugara, a 42 posto Rumunja i 26 posto Bugara nema zahod i kupaonicu unutar vlastita četiri zida, pokazuje istraživanje Eurostata.

Najbolji standard stanovanja u Europi imaju Nizozemci, a najgori su uvjeti u Rumunjskoj i Bugarskoj, pokazuje istraživanje Eurostata. Gotovo svaki peti Europljanin (18 posto) živi u prenapućenom domu, a 3,1 posto kućanstava u EU 27 nema WC unutar svojih zidova. Pio standardu EU, osoba živi u prenapućenom domu ako kućanstvo nema onoliko prostorija koliko traže sljedeći kriteriji: jedna prazna soba za svako kućanstvo, po jedna prostorija za svaki bračni par, jedna soba za svaku osobu iznad 18 godina, jedna soba za osobe istog spola koje su stare od 12 do 17 godina, po jedna soba za svaku osobu od 12 do 17 godina - ukoliko su različitog spola, te jedna soba za dvoje djece do 12 godina. Dakle, ukoliko u domu živi obitelj s curicom od 13 godina i dječakom od 15 godina, njihov bi stan po standardima EU trebao imati najmanje četiri sobe.

Samo 1,7 posto Nizozemaca živi u prenapućenim domovima (tu so od Nizozemaca bolji samo Ciprani, ali oni imaju velikih problema s prokišnjavanjem i vlagom, što bitno smanjuje standard stanovanja), a čak 58 posto Latvijaca živi u domovima u kojima je previše stanara. U prenastanjenim kućanstvima živi 55 posto Rumunja i 47 posto Bugara. U ove dvije zemlje uvjerljivo su najgori uvjeti stanovanja, kada se uzme u obzir da čak 42 posto Rumunja i 26 posto Bugara nema zahod i kupaonicu unutar vlastita četiri zida, a svako četvrto kućanstvo ima problema s prokišnjavanjem i vlagom. Nizozemska i Španjolska jedine su dvije zemlje u kojima svako domaćinstvo unutar životnog prostora ima WC i kupaonicu.

U stanovima najviše žive Latvijci (66%) i to je najveći razlog prenapućenosti njihovih kućanstava. Za razliku od Latvijaca, samo 3% Iraca živi u stanovima, dok ih 58% živi u kućama u nizu, a 39% u samostojećim kućama. Slovenci najviše žive u samostojećih kuća (69%), dok u kućama u nizu prednjače veliki Britanci (61%). Po podacima Eurostata u prosjeku 42% Europljana živi u stanovima, 34% u samostojećim i 23 posto u dvojnim ili kućama u nizu.

Ključne riječi

Komentara 35

SA
santos008
21:50 27.02.2011.

malabuba ,veliki lazov.

Avatar neurazumljiv
neurazumljiv
16:08 26.02.2011.

Problem se moze rijesiti ako vlada koordinira gradjevinsku mafiju (koja trazi nerealne cijene), banke (koje traze nerealne kamate za stambene kredite) te razliku na jednoj i drugoj strani plati novcem poreznih obveznika.

AL
alapača
08:32 27.02.2011.

ćovijeće! :D

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije