Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tuš Holding

Najbogatiji Slovenac M. Tuš traži pomoć vlade u financiranju obveza

\'D 16.05.06 SODNA OBRAVNAVA: MIRKO TUS FOTO: ALES BENO\'
Arhiva VL
06.09.2010.
u 16:50

Novčani tok za Tušev holding navodno nije problem, nego manjak svježeg kapitala za dalji razvoj započetih projekata te problemi s dobavljačima.

Najbogatiji Slovenac Mirko Tuš ima problema sa širenjem svoga carstva. U slovenskoj je javnosti, naime, procurilo kako se celjski gospodarstvenik ovih dana kod ministrice gospodarstva Darije Radić raspitivao o oblicima pomoći za spašavanje i restrukturiranje poduzetnika u teškoćama.

Bez gubitaša

Tuš Holding lanjsku je poslovnu godinu završio sa 29 milijuna eura gubitka te s oko 670 milijuna eura financijskih i poslovnih obveza. No prema pisanju slovenskih Financa, Tuš nema toliko problema s novčanim tokom koliko s nedostatkom svježega kapitala za dalji razvoj započetih projekata te s dobavljačima, koji se boje da se neće moći naplatiti.

Tuš je navodno tek priznao kako ga zbog teškoća u financiranju banke više ne slijede pa za gradnju 100 milijuna eura teškoga logističkog centra, projekt koji je stao u travnju, razmatra mogućnost prijave za neki od fondova EU. U međuvremenu se pak očito rješava svojih gubitaških tvrtki. Engrotuš već neko vrijeme bez uspjeha prodaje svoje centre u bivšoj Jugoslaviji, a za rujan je najavljena prodaja trećeg najvećeg mobilnog operatora u Sloveniji – Tušmobila. Vrijedi najmanje 150 milijuna eura, a mogući bi kupci, nagađa se, mogli biti Orange ili Tele2, a neke druge operatore, poput Deutsche telekoma, otjerala je previsoka cijena. Analitičari taj posao ocjenjuju dobrim jer je Tušmobil, koji ima tržišni udjel od 8 posto, prošlu godinu završio sa 25 milijuna eura gubitka, a godinu prije sa 22 milijuna eura.

Jačanje "core" biznisa

Zbog lošeg poslovanja Tuš Holding tako je lani svog mobilnog operatora ponovno morao dokapitalizirati sa 21,6 milijuna eura, za što je novac indirektno osigurao Engrotuš, koji je lani smanjio financijski dug za 30 mil. eura, na 128 mil. eura, ali je toliko povećao svoje obveze prema dobavljačima. No, Tuš, tvrdi se, ionako planira jače razvijati svoj temeljni posao, odnosno Tuš maloprodaju, koja zbog ostalih članica holdinga počinje zaostajati za konkurencijom, a u planu je i snažniji razvoj brendova na strateškim tržištima, od domaćeg, preko BiH i Srbije, do Makedonije. U Tuš Holdingu u 2010. očekuju 947 mil. eura prihoda i milijun eura dobiti.

Komentara 5

DU
Deleted user
20:00 06.09.2010.

utješno je čuti da i slovenci imaju svoje budalaštine, nije sve loše kod nas. banke ga više neće financirati, pa bi bekrija uzeo novce kod vlade, jel? komercijalne banke ocijenile njegove projekte rizičnim, pa bi on to riješio uzimanjem iziz državnog proračuna, nek\' rizik ide na porezne obveznike. umjesto da traži dobar tim za restrukturiranje, junačina počeo žalovati za samoupravljanjem... sve je to sfrj ekonomija koja se žilavo održava u strukturama...

BR
brainiac
20:05 06.09.2010.

dobar styling. sponzoruse sigurno padaju u nesvjest. :P

OB
-obrisani-
22:15 06.09.2010.

Pa zar tamo ne funkcionise Caritas ko produzena ruka Vlade ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije